Šarec o Toninu: S slabimi ter stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami bo težko skuhal okusno jed

Predsednik vlade LMŠ Marjan Šarec o pristranskosti Knovsa in napetem odnosu z njegovim predsednikom Matejem Toninom. Poudarja, da gre za politično profiliranje.
Fotografija: Matej Tonin vlado poziva, naj jim omogoči dokončanje nadzora na Sovi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Matej Tonin vlado poziva, naj jim omogoči dokončanje nadzora na Sovi. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik vlade in prvak LMŠ Marjan Šarec se je odzval na včerajšnji poziv predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mateja Tonina, a se je bolj kot dogajanju na Sovi posvetil njunemu odnosu.

»Ves čas najinega sodelovanja sem čutil pokroviteljski odnos, ko sem vstopil na polje državne politike, pa sploh. Potem se je dogajalo, kar se je, in stranka NSi je spet pristala v opoziciji, gospod Tonin pa je bil predsednik državnega zbora samo dva meseca. Skratka, vedno sem, kljub temu da so me vsi tlačili dol, nekako uspel,« med drugim piše Šarec in nadaljuje, da je danes, ko je Tonin predsednik Knovsa, znova začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira. »Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed.«

Med drugim Knovs označuje za spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije. Inšpektorat za javni sektor, ki bo na pobudo Sove opravil nadzor ter ugotavljal pravilnost in zakonitost postopkov, bo po njegovih besedah seznanil tudi Knovs. Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, pa so po Šarčevih navedbah iz trte izviti. »Koliko bolj je potem pristranski Knovs, ki ga vodita gospod Tonin in gospod Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke. Da ne govorim, da je član Knovsa tudi gospod Janša, večni predsednik SDS.«

»Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši težko dosegljivo. Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju, in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike,« še zaključuje Šarec.

Premier Marjan Šarec je v izjavi novinarjem kasnje tudi zavrnil, da bi bil nadzor nad Sovo onemogočen. »Mislim, da bo ravno danes inšpektorat opravil nadzor tam, in ko bo končan, bo poročilo posredovano Knovsu, kot je tudi pravilno,« je poudaril in v nadaljevanju navedel tudi, da težko komentira uhajanje informacij iz Sove: »Če Tonin ve, od kod uhajajo informacije, naj pove, kdo mu jih je dal. Dvomim pa, da je to resnica, ker Sova deluje dobro,« je ocenil.
 

Jerca Korče izpostavlja, da gre za zlorabo Knovs v politične namene. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jerca Korče izpostavlja, da gre za zlorabo Knovs v politične namene. FOTO: Leon Vidic/Delo
O »padanju glav« in laganju


Kako vroč kostanj je Knovs, kjer ima večino opozicija, in njihovo zasedanje, pa pričajo tudi čivki vpletenih poslancev.
Poslanka LMŠ Jerca Korče je čivknila, da bi grožnje o »padanju glav« morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore, je še zapisala in pri tem dodala značko JJ.

Poslanca Janez Janša in Žan Mahnič sta slednje zanikala in napovedala, da bodo v SDS zahtevali umik oznake zaupnosti z Janševe razprave in javno objavili magnetogram. Na kar se je Korčetova odzvala z besedami, da so seje z namenom tajne in v kleti. Vojna z magnetogrami pa je škodljiva, sploh če se ve, kaj je kdo povedal v mikrofon in stran od njega.

Preberite še:

Komentarji: