Sodobne oblike bivanja v Velenju

Oskrbovana stanovanja: Petnajst jih bo na voljo ta mesec, projekt je vreden 1,5 milijona evrov
Fotografija: Oskrbovana stanovanja so ena od sodobnih oblik bivanja starejših, ki lahko živijo samostojno. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Oskrbovana stanovanja so ena od sodobnih oblik bivanja starejših, ki lahko živijo samostojno. Foto Tadej Regent

Velenje – V Velenju, ki se ponaša tudi z nazivom starosti prijazno mesto, končujejo 1,5 milijona evrov vreden projekt gradnje 15 oskrbovanih stanovanj. Občina je prispevala približno 700.000 evrov, republiški stanovanjski sklad pol milijona, 238.000 evrov pa znaša dolgoročno posojilo tega sklada.

Stanovanja v Velenju bodo najemnikom na voljo predvidoma oktobra. V objektu je sedem enosobnih stanovanj, ki so namenjena bivanju dveh oseb, osem garsonjer pa je namenjenih bivanju ene osebe. Objekt stoji med Jenkovo in Jurčičevo cesto, v neposredni bližini Doma za varstvo odraslih, od koder bodo lahko stanovalci dobivali pomoč.

Občina, ki je že pridobila pravnomočno uporabno dovoljenje, ima izdelano prednostno listo in te dni pošilja obvestila o uvrstitvi na listo. Kot so pojasnili za STA, se je na razpis javilo več interesentov, kot je na voljo stanovanj, tako da bodo v najem oddali vsa. Stanovanja bo občina oddala v neprofitni najem na podlagi občinskega pravilnika o oddaji oskrbovanih stanovanj. Ta določa več pogojev za najem, med drugim so do najema oskrbovanih stanovanj upravičeni starejši od 65 let, ki imajo stalno prebivališče na območju občine, so slovenski državljani in imajo urejena pretekla najemna razmerja.


Več interesentov kot stanovanj


Oskrbovana stanovanja so ena od sodobnih oblik bivanja starejših, ki jim zdravstveno stanje omogoča samostojno bivanje, hkrati pa lahko kot stanovalci oskrbovanih stanovanj dobijo pomoč določene ustanove. Kot je pred kratkim ugotovilo računsko sodišče, država na področju skrbi za starejše ni uspešna, saj dosedanje vlade ter ministrstvi za delo in za zdravje niso bili uspešni pri zagotavljanju dostopnosti storitev socialnega varstva za vse tiste, ki jih potrebujejo. Od leta 2007 država ni zgradila nobenega javnega doma za starejše, s podelitvijo koncesij zasebnim domovom pa je v tem obdobju omogočila približno 2600 novih postelj več.

Komentarji: