Po vseh korupcijskih aferah te vlade se lahko zgodi marsikaj

Nadaljujemo serijo pogovorov s prvaki strank pred državnozborskimi volitvami.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Stranka SAB gre na svoje tretje državnozborske volitve dobro pripravljena, zagotavlja predsednica Alenka Bratušek, ki je prepričana, da bo naslednja vlada levosredinska in da bodo stranke Kula tiste stranke, ki bodo imele po 24. aprilu v državnem zboru največ poslancev. Enako je prepričana, da bodo z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba dobro sodelovali.

Odgovorila nam je na vprašanja, zakaj bo repriza sodelovanja štirih strank v Kulu drugačna, kot je bila vlada leta 2018, in tudi, kaj več lahko ponudijo upokojencem po tem, ko so se jim v zadnjih dveh letih pokojnine zvišale za vsaj 14 odstotkov, skoraj polovica pa jih je tudi štirikrat prejela solidarnostne dodatke. Pojasnila nam je tudi, kako bi zagotovila dostojne pokojnine in koga bi obremenila za financiranje dolgotrajne oskrbe.

»Kar se zdaj dogaja, je najbolj neodgovorna javnofinančna politika, kar smo jo kdaj videli v samostojni Sloveniji. Ob sedemodstotni gospodarski rast narediti za več kot tri milijarde primanjkljaja je skrajno neodgovorno,« je kritična do sedanje vlade in hkrati opozarja, da naš dolg znaša 40 milijard evrov oziroma 20.000 evrov na prebivalca.  

Strinja se, da bo ukrajinska kriza deloma tudi krojila predvolilno kampanjo, a upa, da ne preveč. Hkrati opozarja, da se ji zdi način dela sedanjega predsednika vlade precej podoben načinu dela Vladimirja Putina. 

Zanimalo nas je, zakaj je luknja v državni blagajni, ki bi jo utegnil narediti zakon o dohodnini, drugačna od luknje v zdravstveni blagajni, ki jo bo v zdravstveni blagajni povzročil predlog SAB po skrajšanju izplačevanja bolniškega nadomestila na račun delodajalcev. Pojasnila nam je še, kako vidijo pravično obdavčitev Cerkve in zakaj napovedujejo ustanovitev Air Slovenia.

Intervju si lahko v celoti preberete v Sobotni prilogi.

Preberite še:

Komentarji: