Z bistriškimi odpadki na nov način

Avgusta bo v občini Ilirska Bistrica uveljavljen nov odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki.

Objavljeno
22. julij 2015 16.01
zore/Kostak
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – Do 1. avgusta bodo gospodinjstva, ustanove in podjetja dobili praviloma tri, lahko pa tudi samo dve posodi za odpadke, če se bodo uporabniki odločili, da bodo biorazgradljive odpadke kompostirali sami. Na ta način naj bi v enem letu delež ločeno zbranih odpadkov v občini dvignili s sedanjih 25 odstotkov na polovico vseh zbranih odpadkov.

Avgusta bo v občini Ilirska Bistrica uveljavljen nov odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki, s katerim naj bi, kot si želi direktor Komunalnega podjetja Ilirska Bistrica Igor Batista, končno začeli posodabljati sistem zbiranja odpadkov. Komunala bo izvedla kampanjo informiranja ljudi o (ne)pravilnem odlaganju odpadkov, te dni pa uporabnike storitve že pozivajo, naj jih obvestijo o mogočih spremembah v številu oseb v gospodinjstvih in ali bodo biorazgradljive odpadke kompostirali sami.

Učinkovitost sistema bo zelo odvisna tudi od nadzora. Občinska komunalna inšpektorica Karmen Pugelj na naša vprašanja o postopkih nadzora ni odgovarjala. Vprašanje je tudi, koliko so k izboljšavi razmer prispevali občinski svetniki, ki so višino glob, kot sta jih predlagala občinska uprava in komunalno podjetje, znižali za kar desetkrat. Predlagana globa na primer za mešanje biološko razgradljivih odpadkov z drugimi je bila 200 evrov, po sprejetem odloku pa bo globa, če bo storilca inšpektorica sploh zalotila pri dejanju, le 20 evrov.

Posode bodo prali

Vsak »proizvajalec« odpadkov bo dobil posodo za biorazgradljive odpadke, embalažo vseh vrst, razen kartonske, ter posodo za preostale mešane komunalne odpadke. Papir in steklo bodo Bistričani še naprej odlagali na ekoloških otokih v mestu in vaseh. Ločeno zbrane kosovne odpadke, vrtni odrez, belo tehniko, olja, ostanke barv in drugih snovi bodo še naprej prevzemali v občinskem zbirnem centru v Globovniku. Posode za ločeno zbrane odpadke bodo praznili enkrat na dva tedna, posode z biorazgradljivimi pa poleti enkrat na teden. Najmanj enkrat na leto bodo od vrat do vrat zbirali kosovne in nevarne odpadke. Enak sistem bo uveden tudi po vaseh, le da bodo tod vse biorazgradljive odpadke kompostirali sami.

Najmanjša posoda za gospodinjstvo bo prostornine 80 litrov, v blokovskih soseskah pa bodo namestili posode s prostornino po 30 litrov na prebivalca oziroma po dogovoru z upravniki stavb. Komunalno podjetje bo na spletni strani objavljalo poti in termine prevzemanja odpadkov. Po vsakem praznjenju biorazgradljivih odpadkov bodo posode oprali, odpadno vodo pa bodo komunalni delavci vozili na čiščenje v komunalno čistilno napravo.

Cena storitve se bo za vse uporabnike povišala, vendar predvsem zato, ker storitev ne bo več subvencionirala občina. Prehod na novi sistem bo financiralo Komunalno podjetje Ilirska Bistrica z lastnimi sredstvi. Za gospodinjstva, ki bodo sama predelovala biorazgradljive odpadke, bo cena ravnanja z odpadki znašala 4,34 evra na občana na mesec, sedanja povprečna cena pa znaša 3,18 evra. Kjer pa bo pred hišo (v mestu) stala tudi tretja posoda, bo cena na osebo višja za 0,73 evra. Na vaseh bodo tako skupaj z DDV za ravnanje z odpadki plačevali 4,75 evra na osebo, v mestu pa 5,55, če ne bodo kompostirali sami. Komunalno podjetje nabavlja nove posode s približno 250.000 evri dolgoročnega posojila, kupila bo tudi dodatno vozilo za 170.000 evrov, kadrovsko pa bodo zbiralce odpadkov okrepili z dodatno ekipo.