Po hudih požarih še silovito neurje: vodne trombe na Krku, močan veter v Zagrebu

Na Krku so se pojavile tri vodne trombe, dež in veter sta divjala tudi v Zagrebu. Včeraj je pri Šibeniku divjal velik požar. 
Fotografija: Neurje v Šibeniku. FOTO: Meteo Šibenik
Odpri galerijo
Neurje v Šibeniku. FOTO: Meteo Šibenik

Potem, ko so Hrvaško včeraj prizadeli hudi požari, jo je danes zajelo še silovito neurje. Na Krku so se pojavile tri vodne trombe. Dež in silovit veter sta pustošila tudi v Zagrebu, poroča Večernji list. Neurje je Istro in Kvarner doseglo že v soboto, za danes pa so za Istro, Kvarner in Primorje izdali rdeče opozorilo.



Oranžno opozorilo zaradi neurja so izdali za območje Karlovca, Splita, Dubrovnika, Gospića, Reke in Knina.
V Pulju so se v soboto zvečer zaradi neurja porušila številna drevesa. Zaradi silovitega vetra so tudi zaprli tamkajšnje letališče.

Slabo vreme naj bi danes zajelo celotno Hrvaško, podobno pa naj bi bilo tudi v ponedeljek, ko na Jadranu pričakujejo neurje. Stabilnejše vreme napovedujejo za sredino prihodnjega tedna, poroča STA.



Včeraj pa se je v Dalmaciji na področju Južne Dubrave pri Šibeniku vnel še hud gozdni požar – gre za največji požar na Hrvaškem letos poleti. Ognjene zublje je vso noč gasilo 230 gasilcev, 50 vojakov in vojaška letala, poroča portal 24sata. Z velikim naporom jim je uspelo preprečiti večje poškodbe stavb. Ogrožene so bile tudi bližnje vetrne elektrarne, je poročal Radio Slovenija. Zagorelo je najmanj 900 hektarjev borovega gozda in makije.

Z ognjenimi zublji se je ponoči borilo več kot 200 gasilcev in 50 vojakov. FOTO: Zvonimir Barisin/Cropix
Z ognjenimi zublji se je ponoči borilo več kot 200 gasilcev in 50 vojakov. FOTO: Zvonimir Barisin/Cropix


Poveljnik okrožnih gasilcev Damir Dukić je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal, da še vedno gori, a da so požar omejili in preprečili njegovo širjenje na območju Bilice. Situacija je precej boljša kot v soboto, saj se je tudi veter, ki jim je oteževal gašenje, umiril. Jugo je danes oslabil, zato so razmere ugodnejše, je dejal Dukić. Ker je območje zelo veliko in gre za borov gozd, pa je težko napovedati, kako se bodo razmere odvijale. Glede na deževno vreme, bi jim morda to lahko olajšalo gašenje.

V gašenju naj bi se ponoči lažje poškodovali štirje gasilci. Policija preiskuje vzrok požara in ne izključuje niti, da bi bil lahko na delu požigalec. Nekateri hrvaški mediji poročajo, da naj bi policija v povezavi s požari preiskovala neko žensko.

Gre za največji požar na Hrvaškem letos. FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix
Gre za največji požar na Hrvaškem letos. FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix


Včeraj je namestnik župana Šibenika Danijel Mileta povedal, da je obstajala nevarnost, da bi ogenj dosegel vas Rupići, kjer so prebivalcem okoli 50 hiš že odredili evakuacijo, a so gasilci ogenj uspešno ustavili. Kot je danes poročal Radio Slovenija, so evakuirali okoli 30 domov.



Zaradi hudega požara so morali zapreti več lokalnih cest, kot tudi dele avtoceste.  Kot navaja 24sata je zaprt odsek avtoceste A1 med odcepoma Pirovac in Vrpolje v obe smeri. Zato je na tem odseku nastala kolona. Zaprta je tudi državna cesta cesta DC33 na Dubravi pri Šibenik-Tromilji in županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja ter državna cesta ZCa111-Zaraće-Milna.

Po navedbah hvarskih gasilcev je požar na Hvaru izbruhnil 30 minut po polnoči med krajema Milna in Zarače, vzhodno od mesta Hvar, Požar se zaradi vetra, ki piha več kot 60 kilometrov na uro, hitro širi. Gorijo grmovje in borovci, hiše pa zaenkrat niso ogrožene.

Komentarji: