V Avstriji od danes prepoved kajenja v vseh gostinskih lokalih

Nova avstrijska protikadilska zakonodaja uvaja tudi strožje zdravstvene zahteve za zaposlene v gostinstvu.
Fotografija: FOTO: Joe Klamar/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Joe Klamar/Afp

S prvim novembrom je pri naših severnih sosedih v veljavo stopila popolna prepoved kajenja v gostinskih lokalih. Strokovnjaki pozdravljajo odločitev avstrijskega parlamenta, med lastniki gostinskih lokalov pa je nemalo kritik zakona. Avstrijsko ustavno sodišče je sicer že konec oktobra zavrnilo tožbo združenja nočne gastronomije, ki je zahtevalo, da se izbrane lokale izvzame iz protikadilske zakonodaje. Menijo namreč, da bi njihovi gostje s kajenjem pred lokali v nočnih urah motili sosede. 

Doslej so se v Avstriji lastniki lokalov sami odločali, ali bodo namenjeni tudi kadilcem ali ne. Zakon je določal le, da morajo biti v večjih lokalih kadilski prostori od nekadilskih ločeni. ​Sophie Meingassner, vodja centra za odvajanje od kajenja, upa, da bo zavoljo nove zakonodaje manj mladih poseglo po tej škodljivi razvadi. Zaradi omejenega dostopa do kadilskih prostorov pa naj bi jih vse več s kajenjem tudi prenehalo. 

​Po poročanju avstrijskega časnika Der Standard je skoraj tretjina Avstrijcev kadilcev. Predvsem glede mladih in ženskih kadilcev Avstrija leži v samem vrhu evropskega povprečja, poleg 24 odstotkov rednih kadilcev pa se je še šest dodatnih odstotkov identificiralo za občasne kadilce. 


 

​Visoke kazni za kršenje zakona


FOTO: Joe Klamar/Afp
FOTO: Joe Klamar/Afp
Ob neupoštevanju novo sprejetega zakona lastnike gostinskih lokalov lahko doletijo visoke kazni. Pri prvem kršenju jih tako lahko doleti do 2000 evrov kazni, ob ponovitvi prekrška tudi do 10.000 evrov. 

​Globa pa lahko doleti tudi goste, ki kljub prepovedi v zaprtih posežejo po cigaretih. Pri prvi prijavi bodo tako za kazen odšteli do 100 evrov, pri ponovitvi prekrška pa tudi do 1000 evrov. 

Prepoved velja tudi za vodne pipe in elektronske cigarete. Približno petsto lokalov z vodnimi pipami tako od danes naprej ne sme več omogočati kajenja v zaprtih prostorih. Združenje lokalov s šišami pa se je na prepoved že odzvalo s tožbo, saj menijo, da gostje k njim prihajajo le zaradi kajenja vodnih pip. »Vsi bomo postali brezposelni. Sam sem v lokal vložil najmanj 180.000 evrov,« je ob sprejetju zakona poudaril Anas Muhamad, lastnik lokala z vodnimi pipami v Linzu. 

V prihodnjih mesecih naj bi državni svet odločal tudi o prepovedi kajenja v avtu. V primeru, da so med sopotniki mladoletne osebe ali nosečnice, naj bi bilo po sprejetju zakona tudi tovrstno kajenje prepovedano. 

Preberite še:

Komentarji: