V ZDA bodo sprožili novo preiskavo proti Donaldu Trumpu

Predsednik pravosodnega odbora Jerrol Nadler je pojasnil, da se bodo v preiskavi osredotočili na oviranje pravice, korupcijo in zlorabo položaja.
Fotografija: Nova preiskava bi lahko bila podlaga za razrešitev predsednika. FOTO: Carlos Barria/ Reuters
Odpri galerijo
Nova preiskava bi lahko bila podlaga za razrešitev predsednika. FOTO: Carlos Barria/ Reuters

Pravosodni odbor predstavniškega doma bo uvedel novo preiskavo o predsedniku Donaldu Trumpu, njegovih poslih, predsedniški kampanji in Beli hiši. Predstavniki odbora zahtevajo informacije od 81 posameznikov, ki so povezani z ameriškim predsednikom.

Predsednik odbora Jerrol Nadler je pojasnil, da se bodo v preiskavi osredotočili na oviranje pravice, korupcijo in zlorabo položaja, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Člani odbora zahtevajo dokumente od pravosodnega ministrstva ZDA,  predsednikovega sina Donalda mlajšega in finančnega direktorja Trumpove organizacije Allena Weisselberga.

Nadler je prav tako izpostavil, da bodo pod drobnogled vzeli tudi nekdanjega vodjo osebja Bele hiše John Kellyja in svetovalca Dona McGahna. Nova preiskava bi lahko bila podlaga za razrešitev predsednika, čeprav so se predstavniki demokratske stranke zavezali, da bodo pred sprožitvijo postopka razrešitve temeljito analizirali tudi ugotovitve posebnega preiskovalca Robert Muellerja, ki zbira dokaze o tem, ali je bila Trumpova kampanja povezana z ruskim posegom v volitve.

V Beli hiši so potrdili, da so prejeli pismo, v katerem člani pravosodnega odbora zahtevajo dokumente o Trumpovi administraciji, in da bodo zahtevo podrobno proučili, svoj odgovor pa podali ob primernem času.

Komentarji: