Nov najdražji avtomobil na svetu

Bugatti la voiture noire je novodobna reinkarnacija mističnega modela type 57 SC atlantic, ki je bil osebni projekt Jeana Bugattija in je bil izgubljen med drugo svetovno vojno.
Fotografija: Foto Pierre Albouy Reuters
Odpri galerijo
Foto Pierre Albouy Reuters

Neznani kupec, za katerega špekulirajo, da je vnuk ustanovitelja Porcheja, je zanj z davkom vred odštel 16,5 milijona evrov in ga s tem okronal za najdražji novi avtomobil na svetu.

Po večmesečnih špekulacijah smo na avtosalonu v Ženevi končno dočakali uradno predstavitev edinstvenega bugattija, ki so ga poimenovali la voiture noire. Novejša različica type 57 SC atlantic ima ročno izdelano karoserijo iz ogljikovih vlaken, poganja ga osemlitrski šestnajstvaljni motor s štirimi turbinami s 1,103 kilovati in 1.600 njutonmetri navora. Čeprav ima vgrajen enak motor kot chiron, chiron sport in divo, je raven ekskluzivnosti v tem primeru bistveno višja.

Unikatni superšportnik se lahko pohvali z izredno elegantno obliko, ki jo poudari šest izpušnih cevi ter dolga svetlobna linija na zadku. S tem mega avto deluje še širši, kot je v resnici. Sprednji del krasijo žarometi, ki so postavljeni na skrajni rob blatnikov, in poudarjena maska hladilnika.

Izdelali so samo enega, ki pa je prevzel titulo najdražjega avtomobila, ki je do sedaj pripadala prestižnemu Rolls-Roycu Sweptaila.

Komentarji: