Kopač: Odhod kirurgov iz programa otroške srčne kirurgije ni katastrofa

Generalni direktor UKC obžaluje odločitev dveh kirurgov, a program se bo s češko pomočjo izvajal naprej.

Objavljeno
09. november 2017 18.31
Andraž Kopač, generalni direktor UKC,Ljubljana Slovenija 31.08.2016 [Portret]
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana - Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Andraž Kopač je priznal, da je odločitev dveh kirurgov, da se več ne bosta izobraževala za otroška kardiokirurga, škoda za UKC, ni pa to katastrofa. Program se bo izvajal naprej, saj so sklenili sodelovanje s češkim centrom za otroško srčno kirurgijo. Kljub nezaupanju politike pa vodstvo UKC ne namerava odstopiti.

Kopač je zatrdil, da poteka obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami varno in kakovostno. »To je tudi glavni cilj in mislim, da to zanima ustanovitelja,« je dejal na današnji novinarski konferenci.

Center v Pragi je danes podpisal pogodbo za sodelovanje, ki bo po Kopačevih besedah potekalo na precej višji ravni kot sedaj. Tako je v UKC nenehno prisoten češki kirurg, ne pa kot doslej enkrat na dva tedna. Na podlagi pogodbe bodo sodelovali tudi na ostalih področjih, ki sodelujejo v otroški srčni kirurgiji.

Kopač in strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer sta na današnji novinarski konferenci dejala, da ne nameravata odstopiti, kljub temu da sta očitno brez podpore vrha slovenske politike.

Vlada je sicer danes zamenjala še tri člane sveta zavoda, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je napovedala, da bo člane sveta zavoda pozvala, naj odločajo o odgovornosti vodstva UKC za stanje na področju otroške srčne kirurgije.

Kopač je dejal, da je to njihova pravica oz. pristojnost, Pfeiferjeva pa je dejala, »da glede na dogodke zadnjih dni, ko je toliko dogajanja in je treba lansirati kvazi afere, ko berem razne maile, nimam več volje delati tukaj«. Kot je spomnila, gre z začetkom prihodnjega leta v pokoj, umaknila pa se bo že prej, saj ima še dopust.