Ni vsak dan za mete prek 66 metrov

Martina Ratej je bila na mitingu diamantne lige v Londonu četrta v metu kopja.
Fotografija: Martina Ratej je bila zadovoljna s prikazanim na olimpijskem štadionu v Londonu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Martina Ratej je bila zadovoljna s prikazanim na olimpijskem štadionu v Londonu. FOTO: Reuters

Ljubljana – Na zadnjih dveh mitingih diamantne lige pred bližnjim evropskim prvenstvom, v petek v Monaku in v soboto v Londonu, sta slovenski atletinji Anita Horvat v teku na 400 metrov in Martina Ratej v metu kopja poskrbeli za zelo spodbudna rezultata. Medtem ko je prva za več kot sedem desetink popravila državni rekord in osvojila 5. mesto, je bila Ratejeva na olimpijskem štadionu četrta in si zagotovila nastop na finalu tega tekmovanja.

Za Martino Ratej pred tekmo v Londonu ni bil lahek teden, saj ji je pred dobrim tednom dni, prav sredi državnega prvenstva, umrl oče, kar se je seveda moralo poznati in se tudi je, na prvih treh metih (57,48, 57,84, 60,90). »Prvi trije meti so bili posledica dogajanja v prejšnjem tednu.Trenirala sem zelo malo in nisem si upala na polno takoj od začetka, saj se nisem najbolje počutila. Nisem bila povsem pripravljena na to tekmo, a pokazala sem svoj maksimum, malo sem izgubila v teh dneh, prav veliko pa tudi ne. V bistvu smo z izjemo najboljših dveh, Huihui Lju in Nikole Ogrodnikove, vse bolj slabo začele, saj se nismo mogle dovolj dobro ogreti,« je o prvi polovici tekme dejala Ratejeva, ki pa je bila z naslednjima dvema metoma nato veliko bolj zadovoljna, saj je kopje pristalo pri 62,17 in 62,89 metra, medtem ko je v zadnji seriji prestopila.

»Za zadnje tri mete sem se sestavila in z njimi sem zadovoljna, čeprav sem pri zadnjem prestopila. Zadovoljna sem z daljavo, na vsaki tekmi je cilj vsaj 62 metrov, ne glede na to, ali so razmere dobre ali slabe. Daljava malce pod 63 metrov ni slaba, resda sem na državnem prvenstvu v Celju presegla 66 m, a vsak dan na moreš metati tako dobro. Rezultat iz Londona je pokazatelj dobre forme, veseli me, da je povprečje mojih končnih rezultatov na vseh zadnjih tekmah dobro, kar je zelo pomembno za evropsko prvenstvo,« je ob včerajšnjem prihodu z Otoka razmišljala naša atletinja, ki je v Londonu izpolnila poglavitni cilj, saj se je uvrstila na finale diamantne lige. V skupnem seštevku je peta, zadnja preizkušnja sezone v tem tekmovanju pa jo čaka 30. avgusta v Zürichu. Glede na to, kako je začela diamantno ligo 12. maja v Šanghaju – s 56,46 metra in lažjo poškodbo –, se je razpletlo odlično.
 

Naslednja postaja: evropsko prvenstvo


»Za tisto tekmo res nisem bila pripravljena, saj ni bila načrtovana, ampak, da, odlično se je izteklo. Finale je bil cilj in tega sem dosegla,« se je vrnitve na kultni štadion Letzigrund razveselila Ratejeva, ki se bo v prihodnjih dveh tednih povsem posvetila pripravama na Berlin. Opravila jih bo doma, na evropsko prvenstvo pa bo odpotovala 4. avgusta. Devetega jo čakajo kvalifikacije, če bo šlo vse po načrtih, pa naslednji dan finale in boj za kolajne. »Časa do Berlina je še dovolj, da se povsem 'sestavim' nazaj. Vidi se, da sem sicer dobro pripravljena, s treningi pa pred odhodom ne bom pretiravala, popraviti je treba določene tehnične malenkosti. Bolj si želim vzdrževati zdajšnjo formo in še malo delati na moči, ob tem bi morala na EP dobro tekmovati,« se je ozrla k naslednjemu velikemu cilju Ratejeva, ki se je razveselila tudi dosežka reprezentančne kolegice Horvatove: »Nisem si sicer ogledala tekme, sem pa spremljala rezultate. Super se je Anita izkazala, to je odličen dosežek. Te pa na takšnem mitingu vse skupaj res ponese, želja, cilji so še višji, lažje je tekmovati.«

Komentarji: