Blejski grad odskočna deska k ledeni ploskvi

Jutri se bo začela tretja sezona alpske lige, spet tudi z Jesenicami in Olimpijo
Fotografija: Na predstavitvi nove sezone AHL sta bila dobre volje Olimpijin kapetan Aleš Mušič (levo) in trener Jure Vnuk.
FOTO Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Na predstavitvi nove sezone AHL sta bila dobre volje Olimpijin kapetan Aleš Mušič (levo) in trener Jure Vnuk. FOTO Uroš Hočevar

Bled – Odkar vodilna slovenska kluba nastopata v mednarodnih ligaških tekmovanjih, še nista doživela časti skupne predstavitve sezone v domačih krajih. Tokrat pa je zgodba drugačna. S soncem obsijan Blejski grad je navdušil goste iz Avstrije in Italije, slovensko srenjo pa navdahnil s ponosom. Jutri se začenja zares – alpska liga vstopa v svojo tretjo sezono.

Tekmovanje s tem imenom so poznali številni nekdanji obiskovalci Podmežakle in Tivolija, regionalni derbiji predvsem s koroškima tekmecema iz Celovca in Beljaka so prestavljali posrečen uvod v domače prvenstvene sezone. Odkar pa so pred poldrugim desetletjem ustanovili EBEL in jo nato pozneje širili prek avstrijskih mejá, se je večkrat porajala zamisel, kako bi vrnili na hokejski zemljevid tudi alpsko ligo. Zlasti kot mikavno mednarodno tekmovanje za tiste klube, ki ne zmorejo visokih proračunskih zahtev EBEL.

Tako so dolgoletna prizadevanja obrodila sadove pred sezono 2016/17, ko je slovenske barve branilo jeseniško moštvo. Leto pozneje se mu je pridružilo še ljubljansko, obe sta se nato odrezali z uvrstitvijo v končnico, v kateri pa so železarji odpravili zmaje. Pozneje so prvi osvojili še naslov državnih prvakov in se podpisali pod izjemno uspešno sezono, ki jo bodo v sedanjih zmožnostih težko ponovili. Pravzaprav se jim je zataknilo že ob domačem štartu, saj je pokalno lovoriko osvojila SŽ Olimpija.


Za uvod z Italijani


Za slovenski moštvi bo uvodni konec tedna v alpski ligi obarvan z italijanskimi tekmeci: na jutrišnjo premiero (18.00) v
Podmežaklo prihaja Cortina, Ljubljančani bodo gostovali najprej jutri v Canazeiju in nato še dan pozneje v Brunicu. Kot pred slehernim štartom sezone je pri obeh trenerjih precej ugank, toda tako Gabru Glaviču na Jesenicah kot Juretu Vnuku pri Olimpiji je lažje vsaj po nekaterih plateh: prvi je namreč pred enim letom še ugibal o moči tekmecev, zdaj konkurenco dobro pozna, Vnuk pa je sredi prejšnje sezone zamenjal odstavljenega Andreja Brodnika in na hitro poskusil z drugačnim pristopom prebuditi moštvo. »Povsem drugače je, če v teh poletnih dneh v miru pripravljaš igralce in uresničuješ zamisli. Seveda bo to treba pokazati na ledu,« se dobro zaveda Vnuk, kajpak zadovoljen ob spoznanju, da je njegovo moštvo za uvod pred dnevi v Kranju osvojilo domačo pokalno lovoriko.

Tako kot v prejšnji sezoni bo tudi v tej pod streho alpske lige nastopilo 17 moštev. Med temi ni več Neumarkta iz okolice Bolzana, zamenjal ga je nekdanji velikan italijanske hokejske scene Milano. V centru Lombardije, znanem predvsem po modi, operi in dvojcu nogometnih velikanov, naj bi tako poskrbeli za novo mikavnost tekmovanja, v katerem si bodo tokrat le najboljši štirje po rednem delu zagotovili nastop v končnici. Moštva od 5. do 12. mesta se bodo pomerila v posebnem kvalifikacijskem delu, klasična končnica se bo začela 19. marca in končala najpozneje 20. aprila, torej en teden pred SP skupine B v Kazahstanu, kjer se bodo naši risi potegovali za tako želeno vrnitev med svetovno elito. Vodil jih bo novi selektor Ivo Jan, včeraj na Bledu v vlogi trenerja Vipitena, enega osmih italijanskih klubov v AHL. Med strategi v tem tekmovanju pa je tudi nekdanji prvi mož slovenske reprezentance Nik Zupančič, zdaj na klopi Feldkircha.

»Za ligo je pomembno, da nadaljujemo po poti prejšnje sezone, ko smo videli veliko dobrih tekem in mladih hokejistov, pred katerimi je očitno lepa prihodnost,« je na Bledu poudaril Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, in se razveselil nove sezone v regiji.

Komentarji: