Španska pentlja za prve popravni izpit, za druge ogrevanje pred SP

Prvi favorit za zmago na Vuelti je Nairo Quintana, na štartu v Malagi bosta tudi Luka Pibernik in Luka Mezgec.
Fotografija: Nairo Quintana je na Touru pokazal precej manj, kot se je od njega pričakovalo, v Španiji ga čaka popravni izpit. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nairo Quintana je na Touru pokazal precej manj, kot se je od njega pričakovalo, v Španiji ga čaka popravni izpit. FOTO: AFP

Prvič po osmih letih na štartu Vuelte ne bo Alberta Contadorja, kolesarja, ki je v zadnjem desetletju pustil neizbrisen pečat na španski pentlji in se lani prav tam tudi poslovil od kolesarstva. Tokrat bo v ospredju Nairo Quintana, ki ima za seboj slab Tour, slovenski navijači bodo tokrat lahko držali pesti za Luko Pibernika in Luko Mezgeca.

Dirka po Španiji ima na papirju enak status kot Giro ali Tour, a si podobnega renomeja v kolesarski karavani še ni ustvarila. Kljub vsemu je s tremi tedni težkih gorskih etap in nepredvidljivih preizkušenj na ravnini idealna priložnost za popravni izpit vseh tistih favoritov, ki so se na dirki po Franciji opekli ali pa le želijo dvigniti tekmovalno pripravljenost pred svetovnim prvenstvom.
Letos je takšnih še več, saj bo dirka v Innsbrucku pisana na kožo hribolazcem, sedem gorskih etap in razgiban prvi teden Vuelte pa ponujata idealno priložnost, da se noge navadijo na napore najtežjih vzponov. Pod drobnogledom bosta Vincenzo Nibali in Richie Porte, ki sta skrajšala okrevanje po poškodbah s Toura, da bi se lahko na Vuelti pripravila na SP.
 

Drugače kot napadati sploh ne zna


»Vincenzo se šele vrača po poškodbi, veseli me, da je dovolj zdrav, da bo sploh lahko na štartu. Bomo videli, če se bo boril za skupni seštevek. Nihče ne ve, kaj je prinesel prisilni premor, a vsi dovolj poznamo Vincenza, da vemo, da bo zagotovo odpeljal dobro in napadalno dirko, saj drugače sploh ne zna,« o možnostih kapetana Bahraina Meride pravi športni direktor Gorazd Štangelj. Nibaliju bo v pomoč tudi Luka Pibernik, ki na papirju v ekipi nima točno določene vloge, če Sicilijancu ne bo šlo, pa bo morda tudi Pibernik dobil priložnost, da v enem od pobegov poišče svojo priložnost.

Ogromno neznank je okrog forme Vincenza Nibalija, ki je komaj pozdravil zlomljeno vretence. FOTO: Reuters
Ogromno neznank je okrog forme Vincenza Nibalija, ki je komaj pozdravil zlomljeno vretence. FOTO: Reuters


Neznanka je tudi forma Richieja Porta, ki je imel po zlomljeni ključnici dovolj časa, da se je v miru pripravil na Vuelto. V enem od intervjujev ni želel govoriti o možnostih za zmago: »Nikoli ne veš, kako se bodo noge odzvale na prvo dirko po poškodbi, zato se pustimo presenetiti. Glavni cilj drugega dela sezone je zdaj svetovno prvenstvo in če bom uspešen na Vuelti, bom dober tudi v Innsbrucku.«
 

Lande ne bo, kapetan bo Quintana


Od Toura so si več obetali tudi pri Movistaru, a njihovi trije kapetani niso navdušili, predvsem pa jim ni uspelo razbiti vlaka Skya v gorah, kot so pred dirko napovedovali. Alejandro Valverde in Nairo Quintana prihajata na Vuelto, Mikel Landa pa bo zaradi zlomljenega vretenca moral izpustiti dirko. Quintana ni skrival, da želi z zmago dokazati, da še vedno sodi med najboljše kolesarje sveta na etapnih dirkah. Podobne načrte imajo tudi Rigoberto Uran, Fabio Aru, Miguel Angel Lopez, Jakob Fuglsang in Steven Kruijswijk, v ekipi Mitcheltona Scotta pa so se odločili, da prvič na tritedensko dirko skupaj pošljejo Adama in Simona Yatesa. Kapetan bo slednji, Adam naj bi se zadovoljil z vlogo pomočnika.

Ta bržkone čaka tudi Luko Mezgeca, ki si je po razočaranju, ko je ostal brez nastopa na Touru, obetal vlogo prvega šprinterja, a ta bo zdaj vsaj na začetku dirke pripadla evropskemu prvaku Matteu Trentinu. Mezgec je v dobri formi in če se bo Trentinu zalomilo v kakšni od težjih šprinterskih etap, ki jih na Vuelti nikoli ne manjka, bo dobil svojo priložnost.

Letošnja dirka se bo začela z osemkilometrskim prologom v Malagi, že prvi teden pa skriva kar nekaj pasti za favorite. Prav takšne etape Vuelto delajo zelo zanimivo, saj je razplet domala nemogoče napovedati. Prva resna gorska etapa bo na sporedu pred prvim dnevom premora, dirko pa bo odločil trojček gorskih etap v Baskiji in Andori, nato bo sledila le še parada šampionov v Madridu. Slovenski apetiti tokrat ne segajo tako visoko, kot so pred Girom ali Tourom, a bo Vuelta tudi brez Slovencev v boju za skupno zmago prvovrsten kolesarski posladek.

Komentarji: