Bubnić presenetil prav vse, verjetno tudi sebe

Košarkarji Uniona Olimpije z zmago v 3. kolu II. dela evropskega pokala ostali v igri za napredovanje v osmino finala.

Objavljeno
23. januar 2014 00.42
Dražen Bubnić,Ljubljana Slovenija 22.01.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Kje je izpuhtela energija iz uvodnega dela evropskega pokala, so se pred soočenjem z Banvitom spraševali privrženci Uniona Olimpije. Potek igre je pokazal, da ni potrebno veliko, da v moštvu preskoči iskra. Zanjo sta poskrbela golobradi Paolo Marinelli in presenečenje večera, Dražen Bubnić, in vodilni v turški ligi se je znašel na kolenih.

Motivacijski nagovori Aleša Pipana z zadnjih tednov niso naleteli na gluha ušesa. Njegovi košarkarji resda ne morejo računati na Jakova Vladovića in šele pričakujejo vrnitev Dina Murića, toda njegovo moštvo je sinoči prikazalo veliko večjo željo po zmagi kot v zadnjih nastopih. Vsaj večina. Tudi sinoči smo namreč pogrešali večji učinek igralcev, ki so sprožili največ dvomov in vprašanj. Deividas Gailius ima resda načeto koleno, zato lahko z rezervo sprejmemo podatek, da je prvič zadel iz igre šele v 26. minuti in metal iz igre 3:10. Da je Cedric Jackson, ki je moral prepustiti mesto v začetni peterki Marinelliju, tudi po vstopu v igro pokazal veliko manj od pogumnega 18-letnega Rečana, je že razlog za vnovično skrb. Ali za zadovoljstvo, odvisno od zornega kota.

Banvit je v Stožicah tudi brez srbskega reprezentančnega dirigenta Stefana Markovića dolgo disciplinirano izvajal skrbno pripravljeni načrt. Dosledno je uveljavljal kakovost svojih glavnih asov, predvsem visokega branilca Sammyja Mejie in organizatorja igre Earla Rowlanda, ter iskal najbolj logične poti do obroča, pri čemer jim je sprva pomagala tudi domača obramba. Gostje so po zaostanku 5:12 začeli nizati uspešne napade s prodori, ki so jim poleg lahkih košev prinašali še dodatne proste mete. Na mete z večje razdalje se niso pretirano ozirali, in le zakaj bi se, ko so s takšno strategijo zasukali potek tekme in v prišli do obetavne prednosti: 30:20 in 40:30. Union Olimpija se je kot običajno poskušala reševati z meti za tri točke, ki pa so ji prinašali premajhno korist. Dokler ni našla »tretje dimenzije« v napadih in zgostila obrambe, se ji ni obetalo nič dobrega.

V prvem polčasu je najhujše preprečil Nebojša Joksimović, dragocene pa so bile tudi točke Alexa Stephesona izpod obroča. Eden od prelomnih trenutkov pa je napočil v 17. minuti, ko je zaradi poškodbe moral iz igre Dragiša Drobnjak. Preostanek tekme je prebil na parketu Bubnić, ki je na koncu krepko popravil svoj strelski rekord (7 točk proti Asvelu) in le za 16 točk zaostal za svojim seštevkom v prejšnjih 12 evropskih tekmah. Predvsem pa je zadeval in skakal v najpomembnejših trenutkih.

Tudi po izenačenju tik pred glavnim premorom se Ljubljančani niso mogli ogniti tradicionalnim vzponom in padcem. Po prednosti 52:46 so hitro zaostali (55:56) in še v 35. minuti gledali Turkom v hrbet (70:73). Toda Joksimović je pravočasno odgovoril s trojko, Bubnić pa nepričakovano vračal Mejii z enako mero. Na koncu je imel celo več streliva. »Hvaležen sem trenerju za podporo v zadnjih mesecih, njegova kritika v zadnjem času mi je tudi dala zagon, je priznal Olimpijin krilni center, Aleš Pipan pa je dodal: »Čestitam fantom, ker niso nehali igrati, ko nam je bilo najtežje in smo zaostali za 10 točk. Tekmo smo dobili z vztrajnostjo ter dokaj dobrim skokom v obrambi in napadu, z zbranostjo v zadnjih minutah in zato, ker nismo delali napak. Dokler bodo možnosti za napredovanje, se ne bomo predali.«

Težko bi našli bolj motiviranega košarkarja, kot je bil sinoči Klemen Prepelič. Lani si je delil stožiško slačilnico s Sasujem Salinom, Alenom Omićem, Lukom Rupnikom in Bubnićem, a je odraščal kot ogorčen rival Uniona Olimpije, upravičiti pa je želel tudi nezadovoljstvo, ker ga Božidar Maljković ni uvrstil v reprezentanco za domače EP. Ni mu uspelo. Ostal je brez ene same točke, prav tako pa ni dočakal toplega sprejema tribun.

V drugi tekmi v skupini M je Hapoel na domačem parketu ugnal Budivelnik z 88:84 (Duncan 20, Halperin 19, Wright 13; Ahearn 16, Summers in Gorbenko po 12). Vrstni red: Hapoel 3:0, Banvit 1:1, Budivelnik 1:2, Union Olimpija 0:2.