Presenetljiv poraz CSKA, Ajax v osmino finala

Ajax si je z zmago nad AEK v 5. kolu lige prvakov zagotovil napredovanje v osmino finala, Plzen presenetil Moskovčane.
Fotografija: Srb Dušan Tadić (v sredini) je prispeval oba gola za zmago Ajaxa v gosteh pri AEK. FOTO: Aris Messinis/AFP
Odpri galerijo
Srb Dušan Tadić (v sredini) je prispeval oba gola za zmago Ajaxa v gosteh pri AEK. FOTO: Aris Messinis/AFP

Zgodnejši termin 5. kola lige prvakov je nocoj pripadel dvobojema AEK – Ajax v skupini E ter CSKA Moskva – Viktoria Plzen v skupini G.

Preden sta se v Atenah soočila AEK in Ajax, so na olimpijskem štadionu izbruhnili navijaški izgredi. Privrženci domačega moštva so metali plastenke in druge predmete v Ajaxove navijače. Policija jih je razkropila, končalo se je brez poškodb in aretacij. Že prej pa so morali možje v modrem posredovati pri pretepih v mestu.

Dvoboj se je končal z zmago gostov (AEK Atene : Ajax 0:2), dvakrat je za nizozemski klub zadel srbski nogometaš Dušan Tadić, prvič je v 68. minuti zabil z enajstih metrov, drugič še štiri minute pozneje. Ajax je število točk tako povečal na 11 in si zagotovil napredovanje v osmino finala, enako kot Bayern, ki ga ob 21. uri čaka tekma z Benfico. Na dnu skupine E bosta obtičala AEK in Benfica.

Vratar Plzna Aleš Hruška je bil nemočen ob zadetku Nikole Vlašića, a je na koncu CSKA potegnil kratko, saj je za Plzen odločili gol za končno zmago prispeval Lukas Hejda v 81. minuti. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AP
Vratar Plzna Aleš Hruška je bil nemočen ob zadetku Nikole Vlašića, a je na koncu CSKA potegnil kratko, saj je za Plzen odločili gol za končno zmago prispeval Lukas Hejda v 81. minuti. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AP


Za presenečenje so v skupini G poskrbeli pri Viktorii Plzen, moskovski CSKA (slovenski reprezentant Jaka Bijol ni igral) so odpravili z 2:1 v gosteh. Za Moskovčane je enajstmetrovko zadel Nikola Vlašić v 10. minuti, Čehi pa so se prebudili v drugem polčasu. Najprej je po zgrešeni enajstmetrovki ob koncu prvega dela v 56. minuti napako z zadetkom popravil Roman Prochazka, piko na i pa je v 81. postavil Lukas Hejda.

V skupini G sta tako iz nadaljnjega tekmovanja lige prvakov izpadla CSKA in Plzen z enakim točkovnim izkupičkom (vsak po štiri), medtem ko sta si Real Madrid in Roma zagotovila napredovanje v osmino finala, še preden je sodnik na njunem dvoboju naznanil začetek tekme. Rusi in Čehi bodo v zadnjem kolu lovili nadaljevanje v evropski ligi.

Komentarji: