Z zmago, toda brez mirnega spanca v Skandinavijo

Nogometaši Maribora so po hudem boju pred skoraj 8000 gledalci tesno ugnali čvrste Švede.
Fotografija: Alexandru Cretu je moral s soigralci močno garati za tesno zmago. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Alexandru Cretu je moral s soigralci močno garati za tesno zmago. FOTO: Tadej Regent/Delo

Poglavitni cilj – zmago – na uvodni tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov so sinoči mariborski nogometaši dosegli, a pravega slavja na štadionu ni bilo, saj tesna zmaga z 2:1 napoveduje še zelo napet povratni dvoboj prihodnjo sredo v švedski metropoli. Tekma je bila živahna, za julijsko ogrevalni čas še spodobna, ostaja pa okus zapravljene priložnosti po višji domači zmagi.

Tesna zmaga z 2:1 napoveduje še zelo napet povratni dvoboj prihodnjo sredo v Stockholmu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Tesna zmaga z 2:1 napoveduje še zelo napet povratni dvoboj prihodnjo sredo v Stockholmu. FOTO: Tadej Regent/Delo


Evropa se je vrnila ob Dravo! Resda so slovenski nogometni prvaki medlo štartali v novo domačo sezono in v prvih dveh nastopih skupaj osvojili le eno točko, toda ko sredi poletja udari zvonec za zgodbo v kvalifikacijah novega poglavja prestižne lige prvakov, Maribor spet oživi. Tako je bilo že pred dnevi, ko so vijolični brez vidnejših zapletov izločili tekmece z Islandije, sinočnji iz Stockholma pa so vendarle predstavljali vsaj za en razred višjo raven. Povrhu so prišli v Slovenijo ob glasni podpori svojih privržencev, ni bilo doslej prav veliko tujih moštev, ki bi v počitniških julijskih dneh uživali ob tako vidni navzočnosti rojakov. Seveda pa tudi domače Viole na svoji južni tribuni niso stale križem rok.

Tistim, ki poznajo vzneseno mariborsko občinstvo, pa jih ni bilo sinoči na štadionu, si ni težko predstavljati navdušenja ob imenitni akciji za zgodnje vodstvo – v 6. minuti. Z milimetrsko natančnostjo so si podajali in spretno krožili Andrej Kotnik, Marcos Tavares in Dino Hotić, Rok Kronaveter pa je z natančnim strelom nadaljeval svoj niz v tej evropski sezoni – ni je še bilo tekme letošnjih kvalifikacij za ligo prvakov, da ne bi dosegel vsaj enega gola!

Mariborčani so se razveseili hitrega vodilnega gola. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mariborčani so se razveseili hitrega vodilnega gola. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ko smo pred tekmo preverjali utrip med domačimi privrženci, ni bilo zaznati zgolj evforije. Resda so si enotni, da je ob prihodu letošnjih okrepitev vijolična zasedba močnejša od tiste prejšnje, toda omenjeni slab štart v slovenskem ligaškem tekmovanju je prinesel tudi zadržanost. »Nimava dobrega občutka,« sta nam v vijolično oblečena navijača dejala v pričakovanju drugega evropskega večera pod Kalvarijo v tem vročem juliju. A ko je Kronaveter omenjeno sijajno akcijo kronal z vodilnim golom, sta v hipu pozabila na vse skrbi – zdaj so »pubeci« spet pravi, zato naj kar Skandinavcem napolnijo mrežo ...
 

Hladna švedska prha za izenačenje


Jasno, da takšno zgodnje vodstvo postreže moštvu s samozavestjo, občinstvo še bolj oživi, toda novega vala napadov k vratom Švedov le ni bilo. Ti so umirili uvodno domačo evforijo in za povrh po izgubljeni Kotnikovi žogi ter hudi luknji v mariborskem kazenskem prostoru izid izenačili. Temelje uspeha je morala Milaničeva četa začeti graditi znova, prejet gol doma je bil pred stockholmsko revanšo tisto, kar si je najmanj želela.

Švedski tekmec je tekmovalen, bojevit, telesno pripravljen ... FOTO: Tadej Regent/Delo
Švedski tekmec je tekmovalen, bojevit, telesno pripravljen ... FOTO: Tadej Regent/Delo


A ni bilo druge, kot ob podpori s tribun poskusiti ozaljšati zgodbo večera. Pa do novega gola ni bilo treba čakati dolgo: spet je sladkorček dodal Kronaveter z natančno izvedenim kotom, Ivković pa je preskočil tekmece in z glavo zadel za novo vodstvo. Mešani občutki so nato pospremili navijače v nadaljevanje tekme, spet je bilo na dlani, da je pred Mariborom, tako kot že mnogokrat v preteklosti, čvrsta evropska ovira.

Pogosto so vijolični s svojo trmo in vznesenostjo premagovali favorite, švedsko moštvo pa pravzaprav ni presenetilo: je tekmovalno, bojevito, telesno pripravljeno, sposobno pa tudi kaznovati sleherni tekmečev spanec. Maribor bi lahko zmagal z večjo prednostjo, a lahko bi imel tudi slabše izhodišče. Stockholmska revanša pa tako ponuja novo veliko bitko ...


 

Komentarji: