Sloveniji finale s Francijo

Slovenski rokometni upi so na EP do 20 let ugnali Portugalce in se uvrstili v veliki finale.
Fotografija: Veselju slovenskih rokometnih upov po uvrstitvi v finale EP ni bilo konca. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Veselju slovenskih rokometnih upov po uvrstitvi v finale EP ni bilo konca. Foto Uroš Hočevar

Zlatorog jutri lahko resnično postane zlat! Slovenska rokometna reprezentanca do 20 let je namreč v polfinalu evropskega prvenstva, potem ko je na koncu Portugalsko le položila na kolena – 27:25 (14:15). Varovanci selektorja Saše Prapotnika se bodo jutri ob 17.30 v hramu celjskega rokometa soočili s Francijo; ta je v drugem polfinalu Nemčijo ugnala z 28:26 (15:11).

A z Luzitanci v prvem delu dvoboja ni bilo prav prijetno zobati češenj. Portugalski mladci so v 9. minuti vodili s 6:3, gostiteljem sta obilo težav povzročala odlična zunanja igralca Andre Gomes in Dioga Silva. A pozneje je občinstvo vendarle dočakalo svoje trenutke: Slovenci so z delnim izidom 4:0 v 19. minuti iizid v Zlatorogu zasukali na 11:9.

Prapotnikovi fantje so sicer za gol izgubili prvi polčas, a vsi so vedeli, kje leži ključ do zmage, v obrambi. Ključ pa je imel tudi izvrstni čuvaj mreže Mark Ferjan. Namesto Gašperja Dobaja je v vrata stopil sredi 1. polčasa, do konca je zbral petnajst obramb, nekatere so bile s portugalskimi streli s črte šestih metrov čarovniške. A tudi druge fantje so po posamični kakovosti vrle Luzitance v drugem polčasu odlično krotili in čeprav so mladci z Iberskega polotoka v 56. minuti izenačili na 25, je pred njihovo osebno igralsko vrlino prevladalo veliko slovensko kolektivno srce. Kot najboljši strelec je v slovenski mozaik zmage sedem zadetkov prispeval Domen Novak.

»Na naših tleh nobena reprezentanca ni favorit proti Sloveniji. Zdaj se bomo po polfinalni zmagi poveselili za urico, dve, sledi priprava za Francoze, upam, da bomo v finalu napolnili Zlatorog,« je prešerno miren ocenil slovenski selektor Saša Prapotnik, junak tekme Ferjan pa je dejal: »Če smo že prišli tako daleč, gremo zdaj po zlato. Neverjetno, nisem pa še doživel, da navijači ustvarijo takšno vzdušje,« je bil junak tekme Mark Ferjan po veliki zmagi povsem iz sebe. Galski petelini resda telesno in igralsko delujejo kot sila brez primere, a Slovenci so v polfinalu še enkrat pokazali, da imajo resnično velika srce in ekipni duh.

Komentarji: