Na travi privilegij za Sereno

Williamsova 183. na svetovni teniški lestvici, v Wimbledonu pa 25. nosilka
Fotografija: Serena Williams je sedemkrat dvignila lovoriko za zmago v Wimbledonu.
Foto AP
Odpri galerijo
Serena Williams je sedemkrat dvignila lovoriko za zmago v Wimbledonu. Foto AP

London – Pred jutrišnjim žrebom v Wimbledonu se je v središču pozornosti spet znašla najboljša teniška igralka v zgodovini Serena Williams. Včeraj so namreč prireditelji objavili seznam nosilcev in glavno vprašanje je bilo, ali bo Američanka, doslej sedemkratna zmagovalka turnirja, dobila mesto med 32, potem ko je ta čas 183. na svetovni lestvici. Po pričakovanjih ga je, bo št. 25, prav tako je do zamenjave prišlo v moškem vrhu.

Veliko prahu se je dvigalo okoli Williamsove že na Roland Garrosu, njenem prvem turnirju za veliki slam po porodu, saj se v Parizu niso odločili za takšno potezo, žreb pa je potem vendarle vse skupaj pomiril, ko nekdanja prva igralka sveta v uvodnih kolih ni naletela na najvišje uvrščene tekmice, pred dvobojem osmine finala z Marijo Šarapovo pa se je vdala zaradi poškodbe. V Wimbledonu imajo že dlje časa svojo formulo postavljanja nosilcev, pri kateri so pomembni tudi rezultati na travi, seveda pa je Američanka tudi ena najboljših v zgodovini na tej podlagi. Čeprav so nekateri pričakovali, da bodo zmagovalko 23 turnirjev za veliki slam uvrstili celo med najboljših osem, so prireditelji naredili kompromis in ji namenili 25., s tem pustili Marijo Šarapovo na 24. položaju, hkrati pa to pomeni, da se bo v 3. kolu pomerila z eno od prvih osmopostavljenih (če bodo seveda prišle do tja).

Najbolj nezadovoljna je bila ob tej potezi Dominika Cibulkova, ki je izgubila mesto nosilke in razumljivo ocenila, da to ni pravično, tudi sicer so nekatere manj uveljavljene igralke zadnje dni izražale zadržke, saj da je pač nosečnost za razliko od poškodb zavestna odločitev. Prireditelji pa se niso odločili za podobno rokado pri moških, saj Andyja Murraya, dvakratnega zmagovalca in ta čas 156. na svetovni lestvici niso uvrstili med nosilce. Škot se je sicer šele pred kratkim vrnil po skorajda enoletni odsotnosti zaradi poškodbe in se še vedno ni dokončno odločil glede wimbledonskega nastopa. Po napovedih pa bo prvi nosilec drugi igralec sveta Roger Federer, ki je tu dobil prednost pred Rafaelom Nadalom.

Na OP ZDA za spremembo

Po pričakovanjih je sicer Serena poskrbela, da se bodo spremenila pravila glede postavljanja nosilk, če se igralka vrača po porodu. Nekoč to ni predstavljalo težave, saj je bilo takšnih zelo malo, ker se povečuje starostna meja, je pričakovati, da jih bo vedno več, Williamsova pa je seveda le dodaten vzrok. Tako so pri WTA napovedali, da bodo razmislili o spremembah, napovedali pa so jih že na OP ZDA, ki pač sodi pod ITF. »Serena je verjetno najboljša igralka v zgodovini in si zasluži posebno spoštovanje. Na velikih slamih imamo možnost, da sami odločamo o nosilcih, v zadnjih desetletjih pa smo prav na OP ZDA naredili veliko z vidika enakopravnosti začenši z enakim denarnim skladom za moške in ženske. To bo dobro sporočilo za zdajšnje in prihodnje igralke, da je v redu, če si ženska, potem mati in se vrneš v službo. Edino pravilno je, da lahko po porodu spet normalno zaigrajo,« poudarja predsednica ameriške zveze Katrina Adams ter dodaja, da se tudi v drugih službah ženske vračajo po porodu na isti položaj, kot so ga zasedale pred tem, ne pa na nižjega.

Komentarji: