Boris Johnson cilje EU primerjal s Hitlerjevimi

EU je skušala skupino držav združiti pod eno »oblast«, tako kot je to hotel storiti nemški nacistični voditelj.

Objavljeno
15. maj 2016 16.23
reut*Boris Johnson
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

London - Evropska unija je skušala skupino držav združiti pod eno »oblast«, tako kot je to hotel storiti nemški nacistični voditelj Adolf Hitler, je pred britanskim referendumom o EU v sobotnem intervjuju za britanski časnik Daily Telegraph dejal nekdanji londonski župan Boris Johnson.

»Napoleon, Hitler in drugi posamezniki so to poskušali in končalo se je tragično,« je dejal član konservativne stranke, ki se pred referendumom zavzema za izstop Velike Britanije iz EU. »EU predstavlja poskus dosege tega z drugačnimi metodami,« je dodal.

»Bistveno kar manjka, je večen problem, da ni osnovne zvestobe evropski ideji,« je izpostavil Johnson. »Ni ene oblasti, ki bi jo vsi spoštovali ali razumeli. To pa povzroča veliko demokratično praznino,« je še povedal pred referendumom, ki bo 23. junija.

Nekdanja ministrica Yvette Cooper iz laburistične stranke, ki sodeluje v kampanji za obstanek v EU, je po poročanju Press Association Johnsona obtožila »umazane igre«.

»Bolj kot bo krilil okoli s tovrstnimi histeričnimi trditvami, bolj bo izpostavljal svoje sramotno pomanjkanje razsodnosti,« je povedala Cooperjeva. »Ne bi smel poskušati igrati političnih iger z najtemnejšim in najbolj grozljivim poglavjem evropske zgodovine,« je dodala.

Spor je zadnji v tekmovanju, ki ga mnogi vidijo kot boj za prevzem vodenja vladajoče konservativne stranke. Če bodo volivci prihodnji mesec izbrali izstop iz EU, bo moral morda premier David Cameron odstopiti. Tabora za in proti brexitu, ki sta v soboto okrepila kampanji, sta sicer glede na javnomnenjske ankete popolnoma izenačena.