»Sem res na južni strani?«

Ustreljeni severnokorejski begunec je prišel k zavesti, njegovo zdravstveno stanje pa je še vedno zelo resno.
Objavljeno
22. november 2017 11.54
South Korea Koreas Tensions
Zorana Baković
Zorana Baković

Prvo vprašanje, ki ga je zastavil prebegli severnokorejski vojak, ko je po tednu dni prišel k sebi, je bilo, ali je res v Južni Koreji. Ko ga je zdravstveno osebje v univerzitetni bolnišnici Adžou prepričalo, da je temu tako, jih je zaprosil, naj mu predvajajo južnokorejsko pop glasbo, ki je v Severni Koreji strogo prepovedana.

Po pisanju južnokorejskega časnika Dong A Ilbo, ki navaja neimenovane vire iz bolnišnice Adžou, je begunec zaprosil za eno od pesmi, ki jih južnokorejska stran sicer predvaja preko zmogljivih zvočnikov, postavljenih vzdolž demilitarizirane cone, kot del psihološke vojne, ki jo že desetletja vodita Koreji.

Posedovanje zgoščenk z južnokorejsko glasbo ali telenovelami je v Severni Koreji prepovedano, kršitelja pa lahko za to doleti napotitev v taborišče za prisilno delo.

Ranjeni vojak se je zbudil po dveh operacijah, med katerima so iz njegovega telesa odstranili štiri krogle, ki so jih vanj izstrelili njegovi sovojaki, ko je tekel proti razmejitveni črti. Toda njegovo zdravstveno stanje je še vedno slabo, je bolnišnični vir zatrdil za časnik Dong A Ilbo, saj preboleva hepatitis B, ki je razširjen v Severni Koreji, pljučnico, ki je najverjetneje posledica strelnih ran v prsnem košu, in tudi začetno sepso, ki se je razvila po tem, ko so mu krogle poškodovale črevesje. Poleg vsega tega so njegovo okrevanje dodatno zapletli tudi paraziti v okolici ran.

Begunec še vedno težko govori in kaže znake depresije, poročajo zdravniški viri. Zato bo južnokorejska tajna služba počakala še nekaj časa, preden ga bo začela zasliševati o razlogih za beg in o razmerah v Pjongjangu. Za zdaj še niso razkrili niti njegove identitete, zdravniki so sporočili le to, da je v dvajsetih letih in da je imel čin vodnika.

Nekdanji severnokorejski policist, ki je pred leti prebegnil v Južno Korejo, pravi, da je bil begunec glede na vrsto avtomobila, s katerim je hotel pobegniti, in glede na to, da lahko v demilitarizirano območje z vozilom vstopajo samo vozniki s posebno dovolilnico, najverjetneje voznik katerega od visokih uradnikov.

Neki južnokorejski uradnik je tiskovni agenciji Jonghap potrdil, da si je vojak zaželel gledati televizijo in da so mu, ko so zdravniki presodili, da je pripravljen na to, predvajali nekaj južnokorejskih filmov. »Zaradi psihološke tolažbe in potrditve dejstva, da je res v Južni Koreji, je zdravstveno osebje v njegovo bolniško sobo postavilo južnokorejsko zastavo,« je dejal. Begunec je poleg tega že deležen psihoterapije.


Trenutek, ko se je vojak pognal v beg na južno stran meje med Korejama. Foto: AFP