Pod lupo posli z elektriko

Nadzor: Nadomeščanje izpada Teša 6 ni vplivalo na cene elektrike na položnicah
Fotografija: Nakupi električne energije, ki jih je opravil HSE na tujih trgih zradi izpada šestega bloka Teš, niso vplivali na cene električne energije na položnicah gospodinjstev. 

FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Nakupi električne energije, ki jih je opravil HSE na tujih trgih zradi izpada šestega bloka Teš, niso vplivali na cene električne energije na položnicah gospodinjstev.  FOTO: Tomi Lombar

Agencija za energijo je izvedla nadzor v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) zaradi suma kršitve določb evropske uredbe Remit, ki ureja celovitost in preglednost veleprodajnega energetskega trga. Pregledovala je sume v zvezi s prepovedjo trgovanja na podlagi notranje informacije.

»Zaradi zaščite postopkov preiskav do njihovega konca ne dajemo nobenih informacij,« so bili redkobesedni v regulatorju slovenskega energetskega trga. Med drugim nas je zanimalo, zakaj so se odločili za nadzor, je odločitev morda temeljila na prijavi in ali je bila ta anonimna. Ali je bil nadzor opravljen tudi v drugem slovenskem energetskem velikanu, Gen-i, smo vprašali njegovega prvega moža Roberta Goloba, ta pa nam je zatrdil, da regulator trga njih ni obiskal.



Nadzor Agencije za energijo v HSE se je po naših informacijah nanašal na tri omejena obdobja. Gre skupaj za osem dni v treh letih, in sicer 2016, 2017 in 2018. Vsi trije dogodki so povezani z izpadom delovanja bloka 6 v Tešu in zamudami pri njegovem vnovičnem vključevanju v sistem. Zaradi nenapovedanih izpadov so v HSE morali zagotoviti električno energijo drugje. Vsi nakupi – skupaj so bili po naših informacijah vredni dobrih 220.000 evrov – so bili tudi ustrezno javno objavljeni, kot tudi drugi nakupi in prodaje električne energije.

V HSE, ki ga vodi Stojan Nikolić, so o nadzoru regulatorja trga obvestili tudi banke, ki katerih imajo najeta posojila.<br />
<br />
FOTO: Roman Šipić
V HSE, ki ga vodi Stojan Nikolić, so o nadzoru regulatorja trga obvestili tudi banke, ki katerih imajo najeta posojila.

FOTO: Roman Šipić


V HSE pravijo, da spoštujejo vsa regulatorna pravila in da je trditev, da ne objavljajo podatkov v skladu z uredbo Remit, povsem napačna. Vse objave je mogoče preveriti tudi na njihovi spletni strani.

Omenjeni trije dogodki niso imeli nobenega vpliva na ceno električne energije na položnicah gospodinjstev.

V HSE, ki je imel v treh letih skoraj pet milijard evrov prihodkov, nadzora regulatorja ne komentirajo. To je bil prvi tovrstni nadzor pri nas, podrobna pojasnila pa je poslovodstvo HSE poslalo SDH in bankam, pri katerih imajo najeta posojila.

Več iz te teme:

Komentarji: