Magije očitno ni nikoli dovolj

Knjižnemu in filmskemu Harryju Potterju sledijo filmi s predzgodbo
Fotografija: Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva ponujajo nadaljevanje magičnih zgodb. Foto arhiv studia
Odpri galerijo
Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva ponujajo nadaljevanje magičnih zgodb. Foto arhiv studia

Pred kratkim je v naše kinematografe prišel film iz čarobnega sveta J. K. Rowling Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva, drugi del petdelne filmske serije z dogodki približno sedemdeset let pred rojstvom Harryja Potterja.

Svet magičnega, ki ga je ustvarila J. K. Rowling s serijo knjig o odraščajočem čarovniku Harryju Potterju, ki sicer ni rasno čisti čarovnik, temveč je mešanec čarovniško-bunkeljske krvi, je temeljito zatresel svet. Otroci so desetletje strastno prebirali debele knjige ter se izpopolnjevali v spoznavanju tega fantazijskega sveta. Sledile so filmske upodobitve teh sedmih zgodb.

Ker to seveda ni dovolj, je nastalo še veliko stranskih zgodb v svetu magije, ki se občasno prekriva z našim. Tako sta nastali gledališka produkcija z odraslim Harryjem Potterjem in kratka zgodba o času pred njegovim rojstvom, ki je bila prodana v dobrodelne namene. Nastalo je tudi nekaj učbenikov, obvezno branje šolajočih na Akademiji za čarovnike in čarovnice, ki se imenuje Bradavičarka.
 

​Boj med svetlobo in temo


J. K. Rowling je kot prvega leta 2001 objavila na Bradavičarki priljubljen učbenik Magične živali in kje jih najti zagnanega znanstvenika, nenavadnega Salamanderja Scamandra. Ta učbenik je bil zasnova za prvi istoimenski film, za katerega je J. K. Rowling poleg scenarija priskrbela tudi denar, saj je bila koproducentka filma. Producirala je oba filma o magičnih živalih, kakor tudi oba dela zadnjega filma o Harryju Potterju – Svetinje smrti.

Režijo filma Magične živali: ­Grindelwaldova hudodelstva so zaupali odličnemu poznavalcu magičnega sveta Davidu Yatesu, ki je režiral štiri filme o Harryju Potterju in prvi del nove serije Magične živali.

Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva je, kot omenjeno, druga od petih novih dogodivščin iz čarovniškega sveta avtorice J. K. Rowling. V prvem delu oskarjevec Eddie Redmayne kot strokovnjak za magične živali Salamander Scamander v New Yorku leta 1926 povzroči zmedo, saj mu iz kovčka pobegne nekaj magičnih živali. Drugi del se dogaja leto pozneje in nadaljuje zgodbo po tem, ko je čarovniški kongres Macusa z njegovo pomočjo zajel mogočnega zlega čarovnika Gellerta Grindelwalda (Johnny Depp). Ta je ušel iz zapora, kot je napovedal, in začel zbirati privržence. Rad bi ustvaril rod čistokrvnih čarovnikov, da bi zavladal vsem nemagičnim bitjem.

Vendar je tu Albus Dumbledore (Jude Law), Grindelwaldov brat po krvni prisegi, ki prosi za pomoč svojega nekdanjega študenta Salamanderja Scamandra, da ustavi Grindelwalda. Boj med svetlobo in temo, med dobrim in zlom, se stopnjuje in se bo gotovo nadaljeval v tretjem delu.

»V delih J. K. Rowling je očarljivo predvsem to, da se ljudje povežejo z njenim svetom, bodisi zaradi likov, posebne ranljivosti bodisi političnega ozračja. Obkroža nas s svojim svetom magije in čudovitega, kar vas ne udari v glavo, temveč nežno prevzame, ne da bi se tega zavedali,« je nedavno o tem filmu za agencijo Reuters povedal Eddie Redmayne.



Komentarji: