Buljenje v telefon bo v Kobaridu poučno

Statične informacijske table pošilja na smetišče zgodovine – Prva svetovna vojna se sreča s sedanjostjo
Fotografija: S pomočjo računalniškega vida se stare fotografije kot kolaž zlepijo s pogledom kamere mobilnega telefona. FOTO: Fundacija Poti miru v Posočju
Odpri galerijo
S pomočjo računalniškega vida se stare fotografije kot kolaž zlepijo s pogledom kamere mobilnega telefona. FOTO: Fundacija Poti miru v Posočju

Kobarid – Odslej bo za Kobarid najbolj znano zgodovinsko obdobje prve svetovne vojne mogoče odkrivati na sodoben način z mobilnimi telefoni. Fundacija Poti miru v Posočju je predstavila mobilno aplikacijo, s katero bo v prihodnje nadgradila tudi obiske muzejev na prostem.

Aplikacija Walk of Peace – Kobarid med 1. svetovno vojno je relativna novost s področja tehnologije obogatene resničnosti, ki ima precejšen razvojni potencial in na smetišče zgodovine počasi potiska običajne statične informacijske table. Za zdaj bo razkrivala 14 izbranih fotografij, z mesta v zgodovino ujetega trenutka pa bo mogoče primerjati preteklost in sedanjost. »Fotografije so izključno nenasilne in zajemajo trenutke vojakov v Kobaridu,« pojasnjuje Leon Četrtič iz Fundacije Poti miru v Posočju, ki je pridobitev izpeljala prek evropskega projekta Networld. Na voljo bo brezplačno v trgovinah App Store (ios) in Google Play (android) v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.
 

Vsebino fotografij »razlagajo vojaki«


Tovrstno odkrivanje Kobarida bo vzelo približno uro in pol, k točkam pa bo uporabnika vodila pametna naprava. Sprehod ne bo običajen ogled muzejskih fotografij. Praviloma bo imela vsaka svoj podpis, ki so ga v časih velike vojne napisali kar vojaki sami. »Največ je citatov iz osebnih pisem vojakov,« poudarja Četrtič. In še več: aplikacija omogoča ogled večpredstavnostnih vsebin, kamor spadajo tudi 3D-modeli Kobariškega in videoposnetki. V fundaciji so se namreč odločili za izjemo, saj si bo z aplikacijo mogoče ogledati tudi posnetek Mussolinijevega prihoda na odprtje tamkajšnje kostnice tik pred začetkom druge svetovne vojne. »Za to smo morali dobiti posebno dovoljenje potomcev takratnega italijanskega režiserja,« pove.
 

Kolaž zgodovine in sedanjosti


Za orientacijo je na voljo zemljevid. Na točki ogleda določene vsebine se na zaslonu pojavi slika, ki uporabniku pomaga usmeriti telefon v pravo smer, pojasnjujejo. S pomočjo računalniškega vida se stare fotografije in druge vsebine kot kolaž zlepijo s sliko kamere in se izrisujejo v živo na zaslonu. Tako bo uporabnik gledal vsebine, kot bi bile kulise v prostoru, še napovedujejo. Na predstavitvi aplikacije v Kobaridu so izpostavili večplastne rekonstrukcije fotografij Kobariškega trga med vojno in star Napoleonov most čez Sočo.

Zamisel o aplikaciji se je že pred leti porodila oblikovalcu Maticu Lebanu, ki zatrjuje, da bo takšna tehnologija v nekaj letih precej bolj razširjena. V Sloveniji je že nekaj podobnih pristopov, toda primeri uporabe aplikacije na prostem so redki tudi v tujini. »Smo v fazi ugotavljanja, na katerih področjih je uporaba te tehnologije najbolj smiselna. Menim, da je v povezovanju zgodovine, turizma in sodobne družbe prav idealna,« je zatrdil Leban.

Aleks Fortunat iz zavoda za informacijske tehnologije Dibi Kibi pravi, da aplikacija uporablja računalniški vid za prepoznavanje objektov v realnem svetu in na zdajšnjo sliko prilepi staro fotografijo, 3D model ali video: »Poleg tega uporablja še žiroskop za pozicioniranje v prostoru in GPS za lokacijo. Aplikacija ima še prostor za izboljšave. Pomanjkljivost je, da se moraš precej točno postaviti na lokaciji, da vidiš fotografijo. Ogromno dela smo imeli na terenu, za izdelavo aplikacije pa smo uporabili platformo, ki se v osnovi uporablja za računalniške igrice.«

Komentarji: