Bodite previdni z ljudmi, ki vas skušajo zvabiti iz hiše

Občanom policisti svetujejo, naj imajo osebe, ki so prišle nenapovedano ves čas pod nadzorom in naj jih ne vabijo v prostore. Če hišo zapustijo, naj jo zaklenejo, ključ pa vzamejo s seboj, četudi »stopijo le za vogal«.
Fotografija: Policijska vozila Foto Policija
Odpri galerijo
Policijska vozila Foto Policija

V petek zvečer je oškodovanka iz Ljubljane obvestila policiste o drzni tatvini. Policisti so ugotovili, da je v petek dopoldne k oškodovanki prišel moški, ki se je predstavljal za predstavnika operaterja, ki bo na območju polagal optičen kabel. Tako je oškodovanko zvabil iz hiše, medtem pa je drugi storilec oziroma so storilci hišo pregledali, a k sreči niso ničesar ukradli.
 
Na Policijski upravi (PU) Ljubljana znova opažajo pojav zgoraj opisanih drznih tatvin. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom, predstavijo se ji kot serviserji, električarji, da pregledujejo teren za daljnovode, ali komunalni delavci …

Na vsak način skušajo žrtev izvabiti iz ali od hiše, da je nimajo več pod nadzorom. Takrat sostorilci vstopijo v hišo in pregledajo notranjost, iščejo kakopak predvsem denar in nakit. Na kraj se večinoma pripeljejo z avtomobilom, so še navedli na PU Ljubljana.
 
Žrtve šele po več urah ugotovijo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Policisti opažajo, da žrtev praviloma ni pozorna na videz tatu, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos. Brez dobrega opisa pa je težje do storilca. Policisti še opozarjajo, naj kraja kaznivega ne pospravljajo, da tako ne uničijo sledi.
 
Občanom policisti svetujejo, naj imajo osebe, ki so prišle nenapovedano ves čas pod nadzorom in naj jih ne vabijo v prostore. Če hišo zapustijo, naj jo zaklenejo, ključ pa vzamejo s seboj, četudi »stopijo le za vogal«. Če se obiskovalci izdajajo za serviserje in drugo, lahko od njih občani zahtevajo identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Pozorni naj bodo tudi na videz osebe in na to, s kakšnim vozilom se je pripeljala.
 
Občane policija še prosi, da če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil, njihovo vedenje/zadrževanje pa se jim zdi sumljivo, da denimo dajejo videz da opazujejo objekt, da o tem takoj obvestijo policijo na 113 ali 080 1200.