Janković: Sodišče bo odločilo, ali rogovci lahko uveljavljajo posestno varstvo

Rogovci so spet posestniki - varnostniki in policija so zapustili območje. Janković se ne strinja z uporabniki Roga. 

Objavljeno
06. junij 2016 09.52
brez naslova
Mo. Z., Š. P., STA, A. S. H.
Mo. Z., Š. P., STA, A. S. H.
Ljubljana - Na območje nekdanje tovarne Rog so ponoči, okoli 3. ure zjutraj, prišli varnostniki podjetja Valina. Bilo jih je okoli 30 in so skupaj z delavci gradbenega podjetja Dolinšek Transport pripeljali nekaj gradbene mehanizacije, ker naj bi začeli s pripravami na napovedano rušenje objektov, kar pa se do zdaj še ni zgodilo.

Uporabniki, ki delujejo znotraj Roga, so bili že v ob prihodu varnostnikov in delavcev odločeni, da območja ne zapustijo. Več kot sto jih je postavilo barikade iz starih koles, pohištva in vsega, s čimer so lahko zaprli vhodna vrata.

Uporabniki Roga so že pred dnevi napovedali, da bodo svoj socialni in kreativni prostor branili, če bo treba, tudi s telesi. Poročajo, da so bili varnostniki tudi nasilni, eden od uporabnikov je bil tako že ponoči odpeljan v Klinični center Ljubljana, nekaj pa jih je lažje poškodovanih.

Ana, ena od uporabnic Roga, je zgrožena: »Nismo pričakovali takšnega nasilja, ko smo nekateri nekaj čez 4. uro zjutraj prišli do Roga, nas varnostniki niso več spustili notri, slišali pa smo glasove z notranje strani, ki so spominjali na pretep.«


Foto: Roman Šipić/Delo


V podjetju Valina dogajanja niso hoteli komentirati in so nas po informacije napotili v Mestno občino Ljubljana, saj se dogaja na njihovi posesti. Na naše vprašanje, ali vedno ravnajo po navodilih naročnika, so odgovorili pritrdilno.

Okoli 10. ure dopoldne so območje zapustili delavci gradbenega podjetja Dolinšek Transport, ki so pripeljali gradbeni stroj in ostali brez ključev. Rogovci so jim jih odtujili in na pripeljani bager obesili transparent z napisom »Rog ne bo gradbišče.«


Foto: Blaž Samec/Delo

Okoli 11.30 so prostor zapustili še varnostniki, potem ko je k njim pristopila policija. Najprej so se varnostniki umaknili stran od glavnih vhodnih vrat, ki vodijo na Trubarjevo ulico, potem pa še iz ostalih območij. Umaknili so tudi svoja vozila, tako da so rogovci spet posestniki.

Po megafonu so uporabniki Roga sporočili, da so zdaj, ko so varnostniki odšli, pripravljeni umakniti barikade in se pogovarjati s pristojnimi, ampak še vedno zahtevajo, da vso gradbeno mehanizacijo umaknejo.

Klemen, eden od uporabnikov Roga, je povedal: »To, kar se je zgodilo, je podlo, očitno niso upali v Rog priti na dogovorjeni datum, ker se zavedajo, da bi jih na tisti dan pričakalo preveč ljudi. Bojijo se odziva množic, zato so prišli po tej poti in na takšen način.«

Iz množice so se zjutraj slišali vzkliki kot: »Janković mora odstopiti zaradi svojih dejanj!« in »Roga ne damo za gradbeno jamo!«. Proti Trubarjevi ulici pa je obešen tudi večji transparent, na katerem piše: »Mol naj odstopi od projekta Rog, Mol naj sodeluje z uporabniki Roga.«


Foto: Roman Šipić/Delo

Mestna občina še vedno vztraja, da bodo letos najprej porušili pet stavb, ki so del kompleksa, in da se bo potem čez približno leto dni začela obnova s ciljem, da bi nekdanja tovarna koles ponudila novo kulturno vsebino. Skupinam, ki zdaj delujejo v Rogu, so na sestanku v Mestni hiši ponudili, da predstavijo svoje dejavnosti mestni občini in upajo na vključitev v novo programsko shemo, v vmesnem obdobju rušenja in obnove pa ohranijo dosedanje vsebine.

Ljubljanski župan Zoran Janković jim je dal dve možnosti - pomagajte zrušiti prvih pet stavb in svoje vsebine predstavite v obnovljenemu Rogu; če boste poskušali preprečiti rušenje, pa dialoga ne bo več. Lastniki namreč lahko z urejanjem gradbišča začnejo 14 dni pred predvideno prijavo gradbišča oz. predvidenim začetkom del.

Janković: Za zaščito občinske lastnine bomo uporabili vsa pravna sredstva

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci o dogajanju v nekdanji tovarni Rog povedal, da se mu oviranje začetek prve faze revitalizacije Roga s strani rogovcev ne zdi strpno. Na občini bodo za zaščito svoje lastnine uporabili vsa pravna sredstva, »ne sprejmemo pa tega, da z uporabniki Roga ni bilo dialoga«. »Za dialog sta potrebna dva. Sedeli smo skupaj, nismo se pa slišali,« je dodal, piše Slovenska tiskovna agencija.

O verbalnem pa tudi fizičnem obračunavanju med varnostniki in rogovci je še povedal: »Po tem, kar se je zgodilo, prepuščamo zadevo policiji in sodišču.« In še dodal, da je po njegovo gradbišče v Rogu vzpostavljeno. Zavzemal se bo, da gradbeni stroji ostanejo na območju tovarne. Glede reševanja zapletov zaradi izvedbe projekta pa Janković meni, da bo upravna enota za začetek del upoštevala današnji datum. Kaj bo sledilo, bo odvisno od sodišča. »Možna je začasna odredba ali sodni postopek. Na vsak način bomo počakali, kaj se bo zgodilo,« je dejal Janković, ki sodišču prepušča tudi odločitev o tem, ali lahko rogovci uveljavljajo posestno varstvo.

Glede napovedanega datuma začetka del v Rogu, 14. junija ob 14. uri, je župan povedal, da ga je v pogovoru z uporabniki omenil mimogrede, v smislu, če si želijo rogovci vedeti, kdaj natanko bodo prišli gradbeni stroji. To je sicer datum, ko občini poteče gradbeno dovoljenje.

Prišlo je do posredovanja policije

Policijsko poročilo v vezi z današnjimi dogodki na območju nekdanje tovarne Rog na Trubarjevi cesti v Ljubljani kaže, da je bila PU Ljubljana s strani varnostne službe obveščena o izvajanju del na objektu okoli 3.30 zjutraj. V tem času so bili obveščeni tudi, da je prišlo do kršitve javnega reda in miru v objektu, zaradi česar so bili na kraj napoteni policisti.

Policisti so se s kraja dogajanja umaknili v neposredno bližino, saj so bili obveščeni, da na tem območju izvaja naloge varovanja - po pogodbi z naročnikom - posebna varnostna služba.

Nekaj po 11. uri je prišlo do prerivanja med varnostniki in uporabniki Roga zaradi česar so posredovali policisti, ki so med obema stranema postavili kordon ter tako preprečili neposredni stik ter hkrati omogočili varen odhod varnostnikov iz območja.

Policisti so bili tako obveščeni o poškodovani varnostnici, poškodovani osebi v objektu (pri uporabi ukrepa varnostnika, oseba je bila nato odpeljana na preventivni pregled v klinični center), za ta dogodek tudi zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja Povzročitve lahke telesne poškodbe. Prav tako pa so bili obveščeni o poškodovanju sakralnega predmeta v objektu, ter poškodovanju delovnega stroja (ki je bil polit z barvo), so še sporočili s PU Ljubljana.