V Zalogu začeli odvažati preostale odpadke

Odvoz in odstranitev odpadkov, za kateri bi morali poskrbeti Ekosistemi, bo plačalo ministrstvo za okolje in prostor.
Fotografija: Odvoz odpadkov v Zalogu pri Straži bo potekal v dveh fazah, skupno jih bodo odstranili in na sežig odpeljali okoli 7500 ton. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Odvoz odpadkov v Zalogu pri Straži bo potekal v dveh fazah, skupno jih bodo odstranili in na sežig odpeljali okoli 7500 ton. FOTO: Jure Eržen

Dobri dve leti po požaru v dolenjski podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži je podjetje Kostak s pogorišča začelo odvažati preostale odpadke. Sanacijo pogorišča, ki bo stala nekaj manj kot 1,49 milijona evrov, bo plačalo ministrstvo za okolje in prostor. Njeno vodenje je ministrstvo prevzelo po zastoju odvoza odpadkov Ekosistemov. Dela morajo biti končana do konca oktobra.

Krški Kostak je bil edino podjetje, ki je v ponovljenem javnem razpisu ministrstva za okolje – pri prvem razpisu ni bilo popolne ponudbe – oddalo ponudbo za izvedbo, odvoz in oddajo odpadkov v končno obdelavo. S pogorišča jih mora odstraniti okoli 7500 ton. Odvoz bo potekal v dveh fazah. Prva, ki se je začela danes, bo trajala največ dva tedna, odpeljali bodo od 2000 do 3000 ton odpadkov. Druga faza se bo izvedla v prvi polovici oktobra, je povedal direktor sektorja za ravnanje s surovinami Primož Gabrič.

Odpadke – večinoma gre za delno obdelane nenevarne komunalne odpadke iz gospodinjstev, ki so bili ožgani v požaru – bodo odpeljali v Kostakov center za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu, v Surovino in Saubermacher, jih tam obdelali in poslali na končno energetsko obdelavo; ocena odpadka je namreč pokazala, da so primerni zgolj za energetsko izrabo po predobdelavi. Večino materiala bodo prepeljali v sežigalnico v Avstriji, manjši del v Salonit Anhovo. Kostak bo denar za opravljeno delo dobil po izvedeni končni obdelavi, je dejal Gabrič.

V podružnici Ekosistemov, kjer so zbirali nenevarne odpadke ter iz njih in lesnih odpadkov proizvajali trdo gorivo, je zagorelo 20. julija 2017. Vzrok obsežnega požara je bil samovžig. Ministrstvo za okolje je podjetju odvzelo okoljevarstveno dovoljenje za zbiranje odpadkov na tej lokaciji. Podjetje je julija lani zamenjalo tudi lastnika in direktorja; iz rok Tomislava in Gregorja Kovačiča je prešlo v roke hrvaškega podjetja Linux tehno, ki ga zastopa Boštjan Zajc.

Preberite še: Na deponiji Ekosistemov nastaja nov toksičen ekosistem
                     Leben obljublja: odpadkov do poletja ne bo več

Komentarji: