Zgodilo se je tisto, česar smo se najbolj bali

Policija preiskuje sum nezakonitega odstrela pri dveh volkovih in medvedu.
Fotografija: V Lovski zvezi Slovenije bodo ukrepali, če bodo ugotovili, da je bil krivolovec njihov član. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
V Lovski zvezi Slovenije bodo ukrepali, če bodo ugotovili, da je bil krivolovec njihov član. FOTO: Matej Družnik

Slovenija je dolgo veljala za zgled drugim evropskim državam glede krivolova strogo zaščitenih vrst, kot sta medved in volk. Nič več. Zaradi neustreznega odziva politike na sodno prepoved rednega odstrela medvedov in pred tem volkov so »pravico v roke« očitno vzeli divji lovci.

Policija preiskuje sum kaznivega dejanja nezakonitega odstrela dveh volkov in medveda. Razburjata predvsem nedavna primera volkov. Eden je bil ustreljen v bližini Podpeči na Ljubljanskem barju (policiji je 18. septembra sum nezakonitega lova prijavila lovska čuvajka upravljavca lovišča, kjer je bil kadaver najden), drugi na območju lovišča s posebnim namenom Snežnik (prijavo policiji je 24. oktobra podal lovski čuvaj lovišča s posebnim namenom). Ta volk je imel ovratnico za sledenje gibanja. Z njo so ga v začetku septembra opremili strokovnjaki za velike zveri v okviru projekta Carnivora Dinarica, v katerem raziskujejo povezljivost prostora za velike zveri s Hrvaško.



»Pričakovali smo, da bomo volka spremljali eno leto, vendar je pri telemetričnih raziskavah vedno tveganje, da bo žival poginila zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Odstrel živali z ovratnico za sledenje gibanja ni prepovedan, vendar lovce opozarjamo, naj se mu poskušajo izogibati, saj je odlov, zlasti volka, zahteven časovno in stroškovno,« pove vodja projekta Carnivora Dinarica Aleksandra Majić-Skrbinšek z ljubljanske biotehniške fakultete. V projektu je predviden odlov še enega volka. Nadaljevali ga bodo naslednjo pomlad.



Če se pokaže, da je pri volkovih šlo za krivolov, se je zgodilo tisto, česar so se strokovnjaki za velike zveri najbolj bali, ko je sodišče ustavilo redni odstrel, poudarja Majić-Skrbinškova. »Na biotehniški fakulteti smo vseskozi podpirali omejeno poseganje v populacijo z odstrelom, ker menimo, da je pomembno poslušati lokalne prebivalce in njihova pričakovanja glede upravljanja velikih zveri.« Doslej selektivni in omejeni odstrel, tudi v preteklosti, ko je bil bolj intenziven kot zadnja leta, ni imel negativnih učinkov na populacijo. »Ta se je povečala, zato odstrelu ne moremo nasprotovati,« pravi sogovornica.

Preberite še: Kaj sodišče Evropske unije z zaščito volkov sporoča Sloveniji​

Volka, ki je bil odstreljen v lovišču s posebnim namenom Snežnik, so strokovnjaki za velike zveri v okviru projekta Carnivora Dinarica opremili z ovratnico za sledenje gibanja. FOTO: Jaka Črtalič
Volka, ki je bil odstreljen v lovišču s posebnim namenom Snežnik, so strokovnjaki za velike zveri v okviru projekta Carnivora Dinarica opremili z ovratnico za sledenje gibanja. FOTO: Jaka Črtalič

 

Lovska zveza: Ničelna toleranca do krivolova


Minister za okolje in prostor Simon Zajc je za Delo povedal, da mora vsak primer najprej preiskati policija, vendar »najostreje obsojam vsak krivolov tako volka kot vseh drugih vrst in poudarjam, da je ta absolutno nesprejemljiv. Krivolov nima nič opraviti z odvzemom volka iz narave po interventnem zakonu niti z izrednimi odvzemi ali odvzemi po uradni dolžnosti, ki jih zaradi pretekle ustavitve rednih odvzemov divjih zveri in posledično njihove prenamnožitve v zadnjih mesecih izvajajo pristojne službe. Krivolov je stvar posameznikov, katerih namen ni ohranjanje vrst, ampak vse kaj drugega, predvsem pa je kaznivo dejanje in ga je treba preganjati.«

V Lovski zvezi Slovenije imajo prav tako imajo ničelno toleranco do nezakonitega lova. Nasprotovali so tudi razpisovanju nagrad za sicer legalni odstrel. Če je volkova nezakonito ustrelil lovec, bodo v zvezi sprožili postopek odvzema licence za lov pravnomočno obsojenemu storilcu. Za odstrel ogroženih vrst živali, ki jih je prepovedano loviti, 342. člen kazenskega zakonika predvideva denarno kazen ali zapor do dveh let.

Na vprašanje, ali v zadnjem obdobju zaznavajo več krivolova, so v Zvezi odgovorili, da vse zaznane primere prijavijo. V govorice, ki jih širijo različne skupine in iniciative na spletnih omrežjih, se ne želijo vpletati.
 
Ob doselitvi risa Goruja v okviru projekta v Slovenijo se je za preprečevanje nezakonitega odstrela zaščitenih živali usposobilo 25 policistov. Ali svoje delo opravljajo, nam z ministrstva za notranje zadeve niso odgovorili.       

Preberite še:

Komentarji: