Ob močnejših nalivih lahko narastejo hudourniki, razlivalo se bo morje

Arso svetuje, da prebivalci ogroženih območij redno spremljajo trend vodostaja ter meteorološka in hidrološka obvestila.
Fotografija: Predvsem na Primorskem lahko prehodno narastejo manjši hudourniški vodotoki. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Predvsem na Primorskem lahko prehodno narastejo manjši hudourniški vodotoki. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ob močnejših nalivih lahko danes predvsem na Primorskem prehodno narastejo manjši hudourniški vodotoki, ponekod se lahko razlije tudi padavinska voda. Med 6. in 9. uro se bo na izpostavljenih delih obale razlivalo morje do višine desetih centimetrov. Na Arsu zato priporočajo previdnost na plažah, v marinah ter na sprehajalnih poteh ob morju.

Zjutraj bodo do velikih pretokov sprva narasle reke na zahodu Slovenije, dopoldne in čez dan pa tudi v večjem delu države. Zato na Agenciji RS za okolje (Arso) svetujejo, da ljudje, ki živijo na ogroženih območjih, redno spremljajo trend vodostaja ter meteorološka in hidrološka obvestila.

image_alt
Zahodna Evropa v primežu neurja Ciaran, ki prihaja k nam

Padavine bodo čez dan od zahoda ponehale, pojavljale se bodo še krajevne plohe. Temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem okoli 14 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. V zahodni in severozahodni Sloveniji bo po navedbah Arsa do sobotnega jutra padlo večinoma od 20 do 50 milimetrov padavin. Podobne količine lahko pričakujemo tudi na skrajnem jugu in jugovzhodu države. Manj bo padlo v severovzhodni Sloveniji, večinoma okoli deset milimetrov padavin.

Ponoči bo spet začelo deževati, možna bo tudi kakšna nevihta. Meja sneženja se bo spustila pod 1000 metri nadmorske višine. Do jutra bodo padavine na zahodu že ponehale, začelo se bo jasniti. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, na severozahodu malo pod 0 stopinj Celzija. V soboto zgodaj dopoldne bodo padavine od zahoda povsod ponehale, delno se bo razjasnilo. Čez dan bodo možne še posamezne kratkotrajne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13 stopinj Celzija.

Kaj pa v nedeljo?

V nedeljo bo jutro hladno in po nekaterih nižinah megleno, čez dan se bo postopno pooblačilo. Tudi v ponedeljek se bo nadaljevalo suho vreme.

Iznad Atlantika in severozahodne Evrope sega nad severno Sredozemlje, severozahodni Balkan in srednjo Evropo območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta se počasi pomika čez Slovenijo, od zahoda se približuje še druga. Od jugozahoda doteka k nam vlažen in v višinah postopno hladnejši zrak.

Danes bo v sosednjih pokrajinah sprva oblačno s padavinami, ki bodo dopoldne zajele tudi kraje vzhodno od nas. V nekaterih alpskih dolinah bo meja sneženja nizko. Čez dan bodo od zahoda oslabele in marsikje ponehale. Popoldne se bo lahko pokazalo tudi sonce. V noči na soboto se bodo spet začele pojavljati padavine in se širiti proti vzhodu. Meja sneženja bo pod 1000 metri nadmorske višine. V soboto dopoldne bodo padavine od zahoda ponehale, delno se bo razjasnilo. Čez dan bo večinoma sončno s kakšno kratkotrajno ploho.

Danes in sprva še v soboto bo vpliv vremena na počutje ljudi zmerno obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave. Moteno bo tudi spanje v noči na soboto. V soboto čez dan bo obremenitev popustila.

Preberite še:

Komentarji: