Po aferi v UKC Smiljić nazaj v službi

Od oktobra je bil Uroš Smilijić v hišnem priporu zaradu suma korupcijskih dejanj, povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst.

Objavljeno
25. januar 2017 19.41
mpi*UKC
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Po poročanju ljubljanskega okrožnega sodišča se je 11. januarja iztekel hišni pripor Urošu Smiljiču, zaposlenemu v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Smiljića so namreč oktobra pridržali v kriminalističnih preiskavah, povezanih z domnevnim preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu oziroma zaradi sumov storitve večjega števila korupcijskih dejanj. Preiskava je med drugim potekala v UKC Ljubljana in na onkološkem inštitutu.

Policija je 12. oktobra sporočila, da so storitve omenjenih kaznivih dejanj osumljeni dve pravni osebi in 14 fizičnih. Dva dneva pozneje pa je še pojasnila, da v tej številki niso zajeti policisti, prav tako osumljeni storitve nekaterih kaznivih dejanj. Policista, osumljena vpletenosti v afero s preskakovanjem čakalnih vrst na UKC Ljubljana, sta oktobra lani prejela sklep o prepovedi opravljanja dela.

Vrnitev na delovno mesto

Smiljić je v UKC skladiščnik, ki pa so mu po podatkih nekaterih medijev očitali posredništvo med zdravniki in bolniki - ti bi mu naj plačali za preskakovanje čakalnih vrst. Med 14. oktobrom in 10. januarjem je bil tako suspendiran. Po končanem priporu pa ima delavec pravico vrniti se na delo v petih dneh, kar je Smiljić tudi storil, so v sporočilu za javnost danes pojasnili v UKC Ljubljana.

Vodstvo zavoda se sicer zaveda, da je primer Smiljića zaradi suma storitve kaznivega dejanja občutljiv, a so hkrati zapisali, da se zavedajo, da morajo zakonodajo spoštovati. Primer njegovega delovnega razmerja tako preučujejo s pravno-formalnega stališča, ob upoštevanju vseh okoliščin njegovega morebitnega nezakonitega delovanja v okviru zaposlitve v UKC.

»Upamo, da bodo ustrezne službe UKC Ljubljana čim prej lahko relevantno in predvsem dokazljivo ugotovile kršenje delovnopravne zakonodaje in bo nemudoma izpeljan postopek odpovedi delovnega razmerja. Gotovo pa v UKC ne želimo izpeljati postopkov, pri katerih obstaja veliko tveganje, da v pravni presoji sodišča zadeva pade in smo delavca dolžni sprejeti nazaj na delo,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

O problematiki zaposlitve Smiljića bo v četrtek razpravljal svet UKC Ljubljana, na novinarski konferenci pa bodo kasneje predstavili sprejeto stališče sveta.