Stavke na UE Ljubljana v ponedeljek ne bo

Sindikat, vodstvo ljubljanske upravne enote in minister Rudi Medved so sklenili protokol.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

»Zahteve sindikata delavcev UE Ljubljana o ureditvi (čezmernega) delovnega časa v sektorju za upravne notranje zadeve v Tobačni smo uskladili. Zato je stavka, napovedana za prihodnji ponedeljek, 7. oktobra, preklicana.« To je za Delo potrdil Bojan Babič, novi načelnik UE Ljubljana.

Bojan Babič, načelnik UE Ljubljana, je s sindikatom našel rešitev za nadurno delo v Tobačni, zato stavke v ponedeljek ne bo. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Bojan Babič, načelnik UE Ljubljana, je s sindikatom našel rešitev za nadurno delo v Tobačni, zato stavke v ponedeljek ne bo. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Kot je pojasnil Babič, ki je položaj načelnika na UE Ljubljana nastopil šele v ponedeljek (pred tem je bil namreč vršilec dolžnosti načelnika UE Litija), so se predstavniki sindikata zaposlenih načeloma strinjali tudi z njegovimi predlogi o dolgoročnih rešitvah glede ureditve delovnih razmer v Tobačni. »Obvestili so nas, da sprejemajo tudi te, torej dolgoročne ukrepe. Podpira jih tudi minister za javno upravo Rudi Medved,« je dejal  Babič. Spomnimo, da je novi načelnik ljubljanske upravne enote med dolgoročnimi ukrepi navedel predvsem kadrovsko konsolidacijo sektorja. Vendar, kot je dejal, pri tem ne gre le za nove zaposlitve (trenutno je v Tobačni zaposlenih 68 javnih uslužbencev), ampak tudi za organizacijsko zamenjavo in prostorsko širitev v stavbi na Tobačni ulici 5. 

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana so stavko napovedali zaradi neupoštevanja delovnega časa, saj so zaradi velikega števila strank delo končali tudi več ur po koncu uradnih ur. Po danes podpisanem dogovoru se to menda ne bo več dogajalo. Dogovorili so se, kot pravi Babič, da bodo spoštovali delovni čas. To pomeni, da bodo zaposleni ob zaključku uradnih ur vse stranke, ki bodo takrat že na okencih, obravnavali do konca, nato pa se bodo okenca zaprla.

Predstavnikom sindikata in vodstvu upravne enote se je uspelo dogovoriti, da bodo na sektorju za upravne notranje zadeve v Tobačni ob velikem obisku strank dežurni vodje ocenjevali, koliko strank bodo še lahko obravnavali tisti dan. Ko bodo dosegli robno številko, bodo ustavili izdajo listkov, stranke pa nato že ob prihodu obveščali, da lahko počakajo, a da ni zagotovljeno, da bodo že tisti dan prišli na vrsto. Pri tem je Babič spomnil, da se dolžina čakalnih vrst lahko preveri že na spletu, pred prihodom na upravno enoto.

»Dogovorjeni sporazum je šele prvi v nizu ukrepov za ureditev razmer. Čaka nas še kar nekaj prostorskih, kadrovskih in organizacijskih težav, ki so se kopičile že nekaj let,« je še poudaril Babič. 

Komentarji: