Hongkong ponovno na nogah

Več tisoč protestnikov se je že deveti konec tedna zaporedoma zbralo na ulicah Hongkonga, kjer zahtevajo več demokracije. 
Fotografija: Kljub vedno strožjim ukrepom oblasti protestniki vztrajajo pri tedenskih demonstracijah. Poleg pozivov k večji demokratizaciji družbe, pozivajo tudi k odstopu voditeljice Hongkonga Carrie Lam. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kljub vedno strožjim ukrepom oblasti protestniki vztrajajo pri tedenskih demonstracijah. Poleg pozivov k večji demokratizaciji družbe, pozivajo tudi k odstopu voditeljice Hongkonga Carrie Lam. FOTO: Reuters

Kljub vedno strožjim ukrepom oblasti protestniki vztrajajo pri tedenskih demonstracijah. Poleg pozivov k večji demokratizaciji družbe, pozivajo tudi k odstopu voditeljice Hongkonga Carrie Lam. Številni prebivalci in protestniki menijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih ogrožene. Glede na nedavno javnomnenjsko raziskavo z vlado ni zadovoljnih 70 odstotkov vprašanih, raven nezaupanja pa znaša 60 odstotkov.

Današnji protesti potekajo v četrti Mong Kok, kjer se je v tamkajšnjem parku zbralo več tisoč protestnikov, ki so povzročili, da je četrt začasno obstala. Da bi se ognili škodi ob morebitnih izgredih, so številne trgovine svoja vrata zaprle predčasno, protestniki pa so na številnih cestah in tunelih postavili barikade ter zaustavili promet. Policija je v izjavi pozvala protestnike, naj prenehajo z nezakonitimi aktivnostmi, ostalim pa so svetovali, da se izogibajo območja.
 

 

Napovedani novi shodi


​Mong Kok velja za eno najgosteje poseljenih četrti Hongkonga, v preteklosti je tu že prišlo do izgredov med policisti in protestniki, nazadnje leta 2014. V četrti naj bi pomembno vlogo igrale kriminalne združbe oziroma triade, ki naj bi pred dvema tednoma napadle protestnike.

Oblasti v Hongkongu in Pekingu so sicer nakazale strožjo držo do protestnikov. Med drugim so v zadnjih dneh aretirali več ljudi, kitajska vojska pa je sporočila, da je pripravljena posredovati, če bi bilo nujno. Čeprav sprva niso nameravali dovoliti današnjega shoda, ga je policija po vložitvi pritožbe le odobrila.

Opozicija se kljub grožnjam oblasti ne namerava vdati in je napovedala nove shode za nedeljo, v ponedeljek pa pripravljajo stavko. Proteste, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi, so v petek prvič pripravili tudi javni uslužbenci, ki so običajno zvesti oblastem.

 Hongkonške oblasti so ta teden proti več kot 40 aktivistom vložile obtožnice zaradi upora in jim grozi do deset let zapora. Poteza je le še dodatno podžgala protestnike, ki verjetno še nekaj časa ne bodo odnehali. FOTO: Reuters
 Hongkonške oblasti so ta teden proti več kot 40 aktivistom vložile obtožnice zaradi upora in jim grozi do deset let zapora. Poteza je le še dodatno podžgala protestnike, ki verjetno še nekaj časa ne bodo odnehali. FOTO: Reuters


Proti več kot 40 aktivistom vložene obtožnice


Množični protesti so izbruhnili 9. junija zaradi predloga zakona, ki bi dopustil izročitev osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

Čeprav so oblasti predlog zakona umaknile, so protesti prerasli v obsežne protivladne proteste, pa tudi v proteste proti policijskemu nasilju. V več posredovanjih policije proti protestnikom je bilo ranjenih več ljudi. Pred dvema tednoma so protestnike na poti domov napadle tudi nasilne skupine moških.

Hongkonške oblasti so ta teden proti več kot 40 aktivistom vložile obtožnice zaradi upora in jim grozi do deset let zapora. Poteza je le še dodatno podžgala protestnike, ki verjetno še nekaj časa ne bodo odnehali.

Preberite še:

Komentarji: