Iz sence v ospredje

Carles Puigdemont: Nekdanji katalonski predsednik se bo potegoval na evropskih volitvah.   
Fotografija: Nekdanji predsednik Katalonije Carles Puigdemont
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji predsednik Katalonije Carles Puigdemont FOTO: Reuters

Iz sence želi v ospredje, kakor je prepričan, da je treba bolj osvetliti tudi katalonsko problematiko: zato se 56-letni nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont podaja v evropsko predvolilno tekmo. Postavil se je na čelo svoje liste Junts per Catalunya (Skupaj za Katalonijo), da bi vprašanje independentizma in pravico do samoodločbe postavil v ospredje debat v evropskem parlamentu in nasploh na stari celini.

Independentist, ki je 1. oktobra 2017 organiziral referendum o neodvisnosti in nato 27. oktobra ponesrečeno razglasil neodvisnost, je še vedno na tujem – v Belgiji –, kjer se z nekaterimi kolegi izmika strogi španski roki pravice. Medtem poteka prav zdaj sodni proces proti desetim drugim obtoženim nekdanjim politikom in dvema vodjema civilnodružbenih organizacij, ki so ostali v Španiji.

Še pred Puigdemontom je bil pred dnevi na čelo liste evropskih regionalistov postavljen nekdanji podpredsednik Oriol Junqiueras, ki mu, ker je bil eden od soorganizatorjev referenduma, grozi do 25 let zapora; obtožen je upora in zlorabe javnega denarja.  

Ekipa nekdanjega predsednika generalitata Carlesa Puigdemonta je sprožila največjo politično krizo v Španiji po koncu frankizma.

Preberite še:

Komentarji: