Izbira ameriških demokratov: skrajna levica ali zmerna sredina

Prvi večer drugega televizijskega soočenja demokratskih predsedniških kandidatov.
Fotografija: Prva deseterica demokratskih predsedniških kandidatov Marianne Williamson, Tim Ryan, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Beto O'Rourke, John Hickenlooper, John Delaney in Steve Bullock v Detroitu. FOTO: Justin Sullivan/Afp
Odpri galerijo
Prva deseterica demokratskih predsedniških kandidatov Marianne Williamson, Tim Ryan, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Beto O'Rourke, John Hickenlooper, John Delaney in Steve Bullock v Detroitu. FOTO: Justin Sullivan/Afp

New York – Na prvem večeru drugega televizijskega soočenja demokratskih predsedniških kandidatov ni bilo favorita Joeja Bidena, ki bo z devetimi kolegi nastopil nocoj, zato pa so se Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Steve Bullock, Beto O'Rourke, Amy Klobuchar in drugi iz prve deseterice živahno spopadli, ali naj sta bila izzivalec ali izzivalka republikanskega predsednika Donalda Trumpa usmerjena bolj sredinsko ali bolj levo.

Senatorja Elizabeth Warren in Bernie Sanders sta tudi v Detroitu zagovarjala drastično večje obdavčenje najbogatejših Američanov, da bi s tem plačala vse – od zdravstvenega zavarovanja za vse do šolnin ter marsikaj vmes. Že prvi govorec, nekdanji marylandski kongresnik John Delaney, pa je takšno »progresivno« politiko označil za zanesljivo pot k porazu na volitvah 2020. Obljube »zastonj vsega« bodo po njegovem prepričanju zagotovo poskrbele za ponovno izvolitev republikanskega predsednika Donalda Trumpa, saj je večina Američanov zadovoljna s svojimi zasebnimi zdravstvenimi zavarovanji. Delaney jim hoče skupaj z vrsto drugih najpomembnejših demokratov še naprej omogočati izbiro ob hkratni skrbi za več deset milijonov nezavarovanih ljudi.
Bernie Sanders in Elizabeth Warren. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Bernie Sanders in Elizabeth Warren. FOTO: Lucas Jackson/Reuters


Če je Delaney Warrenovo in Trumpa obtožil pripovedovanja pravljic, jima je guverner Montane Steve Bullock pripisoval ekonomijo želja, nekdanji guverner Kolorada John Hickenlooper pa predlagal, naj prihodnje volitve kar po pošti predata Donaldu Trumpu. Senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar se je skupini bolj sredinskih demokratskih kandidatov pridružila z zagotovitvijo, da so njene zamisli drzne, a na trdnih tleh.
Senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar. FOTO: Justin Sullivan/AFP
Senatorka iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar. FOTO: Justin Sullivan/AFP


Njena bolj skrajno levičarska kolega iz Massachusettsa in Vermonta pa nista popuščala. Warrenova in Sanders sta prepričana, da bodo demokrati volitve dobili le z razširjenjem zdravstvenega zavarovanja za starejše na vse državljane po kanadskem ali evropskem zgledu ter odpravo šolnin in študentskega dolga. Napadala sta dobičke farmacevtskih družb ter opozarjala pred demokratskim imenovanjem kandidata ali kandidatke, ki bi bila preveč prestrašena za resnične spremembe. Njunim argumentom se je večkrat pridružil priljubljeni župan South Benda iz Indiane Pete Buttigieg, ki verjame, da bodo republikanci vse demokratske predloge razglasili za skrajnolevičarske, zato se nanje ne bi smeli ozirati.

Te spore pa bodo tudi najbolj prepričani demokrati le težko ignorirali, saj republikanski predsednik Donald Trump z vsemi topovi napada prav bolj levo usmerjene demokratske politike. Za zdaj še ne zmerja svojih tekmecev za predsedniški položaj, zato pa toliko bolj kongresne demokrate, ki nadaljujejo prizadevanja za njegovo razrešitev. Politična razprava se je spustila na tako nizko raven, da se v zadnjih dneh krešejo obtoževanja z rasisti, razgrevajo pa se tudi obtožbe o skrb vzbujajočem položaju v okrajih nekaterih demokratskih kongresnikov.
 
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP


Demokratski predsedniški kandidati iz prvega večera drugega televizijskega soočenja morda niso soglašali o zdravstvenem zavarovanju ali študentskih dolgovih, zato pa so družno napadli Trumpa in njegove izjave označevali za rasistične. Elizabeth Warren je govorila kar o domačem terorizmu, ki izhaja iz vzpona prepričanj o beli prevladi, aktivistka in duhovna voditeljica Marianne Williamson pa je zahtevala petsto milijard dolarjev odškodnin za potomce nekdanjih sužnjev. Na vprašanje, kako je prišla do te vsote, je omenila obljubljenih štirideset akrov in mulo za vsakega osvobojenega sužnja ob koncu ameriške državljanske vojne ter to pomnožila z njihovimi danes živečimi potomci. Verjame, da bi tako prišli do še veliko večjih sredstev.

Premisleke o reparacijah podpira tudi nekdanji teksaški kongresnik Beto O'Rourke, več kot poldrugo stoletje po odpravi suženjstva pa je zamisel močno sporna tudi med številnimi afriškimi Američani. A Williamsonova opozarja na velike razlike v premoženju belih in temnopoltih Američanov, medtem ko kritiki s prstom kažejo na azijske Američane, ki so se po blaginji že povzpeli nad belske.

Na prvem večeru drugega demokratskega televizijskega soočenja ni bilo temnopoltih Coryja Bookerja in Kamale Harris, ki bosta nastopila nocoj. Še posebej zadnja, hči tamilske matere in jamajškega očeta, je konec junija pridobivala točke na račun nekdanjega podpredsednika Joeja Bidena, ki je svoje čase nasprotoval zvezni organizaciji prevozov temnopoltih otrok v prevladujoče belske šole, pa čeprav je poudarjal, da ni imel nič proti lokalni organizaciji takšnih prevozov.
Senatorka in nekdanja kalifornijska tožilka Kamala Harris. FOTO:  Rebecca Cook/Reuters
Senatorka in nekdanja kalifornijska tožilka Kamala Harris. FOTO:  Rebecca Cook/Reuters

Komentarji: