Kijev: Napetosti glede nuklearke v Zaporožju se zmanjšujejo

Rusija in Ukrajina sta ta teden druga drugo obtožili načrtovanja provokacij na tem največjem jedrskem objektu v Evropi.
Fotografija: Strahovi glede varnostnih tveganj v največji evropski nuklearki se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Strahovi glede varnostnih tveganj v največji evropski nuklearki se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Oblasti v Kijevu so danes sporočile, da se »zmanjšujejo napetosti« glede jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine, ki je pod nadzorom ruskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija in Ukrajina sta namreč ta teden druga drugo obtožili načrtovanja provokacij na tem največjem jedrskem objektu v Evropi.

»Napetosti se postopoma zmanjšujejo,« je dejala tiskovna predstavnica ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk. Dodala je, da se je to zgodilo zaradi truda ukrajinskih oboroženih sil in diplomatskih prizadevanj v sodelovanju s tujimi partnerji, ki pritiskajo na Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku tedna dejal, da Moskva načrtuje »nevarne provokacije« v elektrarni ter da so ruske sile tam namestile predmete, podobne eksplozivu. Moskva je po drugi strani obtožila Kijev, da v nuklearki v Zaporožju načrtuje sabotažo.

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je medtem v sredo sporočila, da njeni strokovnjaki po pregledu dela nuklearke niso opazili vidnih znakov min ali eksploziva. Pri tem je poudarila, da potrebujejo dostop tudi do drugih delov jedrske elektrarne.

Strahovi glede varnostnih tveganj v največji evropski nuklearki se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne v Zaporožju.

Preberite še:

Komentarji: