Reševalci našli trupla britanskih alpinistov v Himalaji

Verjamejo, da je to mednarodna ekipa štirih Britancev, dveh Američanov, Avstralca in Indijca, pogrešana od maja na Nanda Devi.
Fotografija: Gora Nanda Devi je druga najvišja v Indiji. FOTO: Moran Mountains
Odpri galerijo
Gora Nanda Devi je druga najvišja v Indiji. FOTO: Moran Mountains

Reševalci so našli trupla sedmih od osmih alpinistov, potem ko so maja z odpravo, ki so jo vodili Britanci, izgubili vse zveze, povzema Sky News poročilo indijskih ustanov. Odpravo na vzhodno stran gore Nanda Devi je vodil britanski alpinistični veteran Martin Moran.

Iz Moranove družbe, ki ima sedež na Škotskem, so povedali, da so zveze z odpravo izgubili 26. maja, po snežnem plazu. Vsi člani odprave so domnevno umrli, dokončno pa bo to pokazala prepoznava najdenih trupel.

Pet trupel članov odprave so opazili že iz zraka pred skoraj dvema tednoma. Oblasti še pravijo, da se bo iskanje osmega člana odprave nadaljevalo. Trupel ne bodo prenašali s kraja, kjer so jih našli, na nadmorski višini več kot 5000 metrov.

Odprava na Nanda Devi, drugo najvišjo goro v Indiji, naj bi se sicer po 17-dnevnem plezanju vrnila v bazni tabor Munsiyari konec maja. Pogrešani Britanci so Moran, John McLaren, Rupert Whewell in Richard Payne. Državljana ZDA sta Anthony Sudekum and Ronald Beimel, Australec Ruth McCance in indijski vodič pa Chetan Pandey so tudi pogrešani.

Preberite še:

Komentarji: