Talibska policija za moralo zažgala na stotine glasbenih inštrumentov

Talibi so, ko so se iz Afganistana umaknile vojaške sile Nata pod vodstvom ZDA, avgusta 2021 znova prevzeli oblast ter uvedli ostre ukrepe.
Fotografija: Talibska moralna policija zažiga glasbene inštrumente. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Talibska moralna policija zažiga glasbene inštrumente. FOTO: AFP

V provinci Herat na zahodu Afganistana je talibska policija za moralo pred kratkim zažgala na stotine glasbenih instrumentov. Odkar so talibani leta 2021 ponovno prevzeli oblast v deželi pod Hindukušem, v državi znova velja prepoved neverske glasbe. Številni afganistanski umetniki in glasbeniki so že zaprosili za azil na Zahodu.

Študenti in učitelji Afganistanskega nacionalnega inštituta za glasbo, ki je nekoč slovel po svoji inkluzivnosti, pa se od talibskega prevzema oblasti niso vrnili k pouku.

Talibi so po poročanju Deutsche Welleja tudi objavili fotografije, na katerih je videti predstavnike talibskih oblastnikov, zbrane okoli gorečih glasbil, vključno s kitarami, harmoniji in zvočniki.

Afganistan ima sicer močno glasbeno tradicijo, na katero sta vplivali iranska in indijska klasična glasba. Ima tudi cvetočo pop glasbeno sceno, ki k bolj tradicionalnim melodijam dodaja elektronske inštrumente in plesne ritme. Raznovrstne glasbene zvrsti so bile v Afganistanu v razcvetu zadnjih 20 let. Talibi so, ko so se iz Afganistana umaknile vojaške sile Nata pod vodstvom ZDA, avgusta 2021 znova prevzeli oblast ter uvedli ostre ukrepe.

Predstavnik oblasti, pristojen za spodbujanje kreposti in preprečevanje slabosti, šejk Aziz al Rahman al Muhadžir je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, ki se sklicuje na afganistanske medije, pojasnil, da so glasbene inštrumente zažgali, ker je v deželi pod Hindukušem prepovedano poslušanje glasbe.

Muhadžir je pri tem promocijo glasbe označil za obliko »korupcije« in dodal, da glasba povzroča »zavajanje mladih in uničenje družbe«.

Talibi so po vrnitvi na oblast avgusta 2021 afganistanskim medijem prepovedali predvajanje glasbe. Pred kratkim so lastnikom poročnih dvoran prav tako odredili, naj se vzdržijo predvajanja glasbe. Na porokah in podobnih dogodkih so tudi prepovedane dejavnosti, ki so v nasprotju z islamskimi predpisi.

Preberite še:

Komentarji: