Umrl je veliki vojvoda Luksemburga Jean

V starosti 98 let se je poslovil veteran druge svetovne vojne, ki ga je že leta 2000 na prestolu nasledil sin Henri. 
Fotografija: Veteran druge svetovne vojne je za seboj pustil pet otrok, 21 fnukov in 15 pravnukov. FOTO: Stringer
Odpri galerijo
Veteran druge svetovne vojne je za seboj pustil pet otrok, 21 fnukov in 15 pravnukov. FOTO: Stringer

Veliki vojvoda Luksemburga Jean je v krogu svoje družine umrl v starosti 98 let. Vest o smrti svojega očeta je sporočil veliki vojvoda Luksemburga Henri. »Z veliko žalostjo sporočam, da nas je zapustil moj dragi oče, njegova kraljeva visokost veliki vojvoda Luksemburga Jean. Umrl je v miru, obkrožen z ljubečo družino,« je v sporočilu za javnost zapisal njegov sin. 

Pred tem je bil vojvoda zaradi pljučne okužbe tudi hospitaliziran, kjer so ga zadržali na opazovanju. Na velikonočno nedeljo se je menda njegovo zdravstveno stanje drastično poslabšalo.

Prestolu se je po 36 letih kraljevanja odpovedal že oktobra leta 2000, vodilni položaj v državi je prevzel njegov sin Henri. 

Veliki vojvoda Luksemburga Jean in njegov sin Henri. FOTO: François Lenoir
Veliki vojvoda Luksemburga Jean in njegov sin Henri. FOTO: François Lenoir


Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d’Aviano se je rodil 5. januarja leta 1921 kot najstarejši otrok vojvodinje Charlotte in princa Felixa. Leta 1953 se je veliki vojvoda poročil z belgijsko princeso Josephine-Charlotte, ki je leta 2005 po dolgoletni bitki z rakom v starosti 77 let umrla na njunem domu.

Veteran druge svetovne vojne je za seboj pustil pet otrok, 21 vnukov in 15 pravnukov. Svoj 98. rojstni dan je praznoval januarja, nazadnje pa se je v javnosti pojavil na pogrebu svoje mlajše sestre princese Alix, od katere so se poslovili 16. februarja letos. 

Prestolu se je po 36 letih kraljevanja odpovedal že oktobra leta 2000. FOTO: Thierry Roge
Prestolu se je po 36 letih kraljevanja odpovedal že oktobra leta 2000. FOTO: Thierry Roge

Komentarji: