Neznanci vdrli v okrog 50 milijonov profilov uporabnikov družbenega omrežja

Zaradi vdora je hitro padla cena Facebookovih delnic.
Fotografija: Preiskava je v teku. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Preiskava je v teku. FOTO: Reuters

Iz podjetja Facebook so sporočili, da so neznanci vdrli v okrog 50 milijonov računov omenjenega družbenega omrežja. Preiskava je šele na začetku, so pa vdor opazili 25. septembra in nemudoma začeli preverjanje. 

V Facebooku pravijo, da so hekerji v račune vdrli s pomočjo možnosti »poglej kot«, s katero lahko posameznik preveri, kako njegov profil vidijo njegovi prijatelji ali splošna javnost. 

»Glede na to, da smo šele začeli s preiskavo, moramo še ugotoviti, do kakšnih podatkov, če sploh, so se dokopali neznanci,« so povedali pristojni. Incident jemljemo zelo resno, je v pogovoru z novinarji dejal Mark Zuckerberg. »Varnostni inženirji se trudijo na vso moč. Vesel sem, da smo vdor odkrili. A vsekakor do tega sploh nikoli ne bi smelo priti.«


Funkcija »view as« začasno onemogočena


Napadalci so izkoristili funkcijo kode omrežja, s katero so prevzeli uporabniške račune, poroča The New York Times. Okrog 90 milijonov uporabnikov danes tako ni moglo dostopati do svojega računa. Šlo je za varnostni ukrep, so na svojem twitter profilu in spletni strani sporočili iz Facebooka. Prav tako so za zdaj onemogočili funkcijo »poglej kot« oziroma »view as«.

»Ali so bili računi ali informacije zlorabljeni, moramo še ugotoviti,"« je na blogu zapisal vodja varnosti pri podjetju Guy Rosen. Pridobili naj bi podatke na samih računih, kot so spol, kraj bivališča. Zaenkrat pa v družbi domnevajo, da niso zlorabili gesel.



Iz podjetja so še sporočili, da izvora oziroma identitete hekerjev ne poznajo, niti še niso popolnoma ocenili, za kako obsežen napad pravzaprav gre. Več bo razkrila podrobna preiskava. 

Vdor se že pozna na ceni Facebookovih delnic - ta je popoldne namreč padla za tri odstotke na 163,78 dolarja (139 evrov). Za podjetjem so sicer že tako precej turbulentni časi. Še vedno se namreč ni povsem polegel prah po aferi z britansko korporacijo Cambridge Analytica, ki je nepravilno zbirala osebne podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka in naj bi tako vplivala na izid ameriških predsedniških volitev.

Družba se sooča tudi z očitki različnih zveznih agencij, da namreč postaja preveč močna in vplivna. Eden od velikih izzivov za podjetje bo tak prepričati svoje uporabnike, da jim lahko dovolijo dostop do osebnih podatkov, saj naj bi z njimi ravnali odgovorno in v skladu z zakoni. 

Facebook mesečno uporabljata okrog dve milijardi ljudi, še dodatni pa dve aplikaciji WhatApp in instagram. 

Komentarji: