Janja tudi na SP v svojem slogu – odločno in zmagovalno

Korošica spet piše zgodovino, postala je prva ženska, ki je ubranila naslov na balvanih.
Fotografija: Korošici sta se najbolj približali Japonka Noguči in Britanka Coxsey. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Korošici sta se najbolj približali Japonka Noguči in Britanka Coxsey. FOTO: Manca Ogrin

»A je kdo morda presenečen?« je zlato kolajno zvezdnice športnega plezanja Janje Garnbret na svetovnem prvenstvu na Japonskem z občudovanjem pospremil komentator tekme na spletnem kanalu mednarodne plezalne zveze. Korošica je spet navdušila. Postavila je še en mejnik v tem športu: v zgodovino se je vpisala kot prva ženska, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju.

Če bi najboljši tekmovalci v umetnih stenah na svetu in ljubitelji tega športa sestavljali slovar športnega plezanja, bi brez oklevanja vanj lahko zapisali besedo janja, njen pomen pa pojasnili s sopomenko nepremagljiva. Garnbretova od svoje prisotnosti v svetovnem pokalu naprej piše nova poglavja te dinamične panoge, besede neuspeh ne pozna, spodrsljaji so zelo redki.

Kolajne na SP za slovensko športno plezanje.
Kolajne na SP za slovensko športno plezanje.


Potem ko je postala prva v zgodovini z naslovi svetovne prvakinje v treh disciplinah (balvani, težavnost, kombinacija), je letos domačo vitrino obogatila še z zmagami na vseh (šestih) tekmah za svetovni pokal na balvanih – dosežkom, ki ga ni uspelo prikazati nobenemu njenemu predhodniku. Svoje izjemne rezultate sezone zdaj nadgrajuje še na SP na Japonskem, ki ga je začela s četrto zlato kolajno v karieri na tem velikem tekmovanju.
 

Brez skrivnega recepta


Garnbretova deluje tiho in mirno dekle, a ko se pojavi v steni, je vse prej kot to. Pravi, da njen uspeh nima skrivnega recepta, pojasnjuje ga takole: znam dobro poslušati, hitro se učim, sem osredotočena, motivirana, v steni dam od sebe vselej 100 odstotkov in kar je najpomembneje – obožujem to, kar delam. Pred odhodom na vrhunec sezone v deželo vzhajajočega sonca je na glas izpostavila visoke cilje in večkrat opozorila, da ji je najpomembneje, da med plezanjem uživa.

V zelo zahtevnem finalu SP je 20-letnica dosegla tri vrhove. FOTO: Manca Ogrin
V zelo zahtevnem finalu SP je 20-letnica dosegla tri vrhove. FOTO: Manca Ogrin


In v takšnem razpoloženju, v katerem je nihče ne ustavi, se je tudi lotila prve (balvanske) tekme na prvenstvu. Nepremagljiva je bila v kvalifikacijah (bila je edina, ki je vseh pet vrhov osvojila v prvem poskusu) in polfinalu (izmuznil se ji je en balvan), na zadnji stopnici pa je le še dodala piko na i.
 

Tretji balvan za Korošico nerešljiv


Finale, v katerem je bila edina slovenska predstavnica, je bil za plezalke velik zalogaj. Če odmislimo slovensko šampionko, sta po dve tekmovalki dosegli vrh na prvem, tretjem in četrtem balvanu, drugi pa je bil za vse nerešljiv. Uspešno ga je prebrala le Garnbretova, ki je na treh balvanih (še prvem in četrtem) delovala v svojem slogu: odločno, suvereno, natančno in samozavestno. Le tretji problem ji je povzročal težave, nanj ni našla pravega odgovora, vrha ni dosegla. Končni izkupiček je bil: trije vrhovi in tri cone. Srebrna domačinka Akijo Noguči in bronasta Britanka Shauna Coxsey sta si priplezali po en vrh in cono manj od prepričljive zmagovalke.

Takole so novinarji okupirali Garnbretvo po osvojeni kolajni na Japonskem. FOTO: Manca Ogrin
Takole so novinarji okupirali Garnbretvo po osvojeni kolajni na Japonskem. FOTO: Manca Ogrin


»Lani sem prvič osvojila naslov v tej disciplini, zato je bilo posebno, letos pa je bilo še bolj napeto zaradi uspešne balvanske sezone v svetovnem pokalu. Oba naslova, lanski in letošnji, mi veliko pomenita, res sem vesela, da sem obdržala mirno glavo in mi je uspelo,« je po svoji peti kolajni na SP razmišljala junakinja dneva, ki je slovenskemu plezanju zagotovila petnajsto kolajno na tem velikem tekmovanju. »Ko sem v svojem svetu, ko uživam, najbolje plezam. In tako je bilo od kvalifikacij naprej, vse se mi je lepo sestavilo. Ne bi si mogla želeti boljšega začetka prvenstva,« je žarela 20-letna zvezdnica, ki je na balvanih nepremagljiva od lanskega aprila. Zadovoljna je bila tudi s težavnostjo in postavitvijo, koordinacija je bila največji izziv pri drugem balvanu, zato je še posebej vesela, da je rešila ta problem.
 

Časa za praznovanje ne bo


Njene predstave so z občudovanjem pospremili tudi v slovenski odpravi; v polfinalu so obstale Lučka Rakovec (12. mesto), Urška Repušič (15.) in Mia Krampl (17.). »Janja je bila neverjetna, skozi vse kroge je pokazala, da si lovoriko močno zasluži, trenutno je brez konkurence. Veseli smo, da se je izšlo po načrtih,« je bil zadovoljen selektor reprezentance Gorazd Hren, ki si je želel predstavnika tudi v moškem finalu, a je Jernej Kruder s pretegnjeno mišico pred tekmo nastop končal v polfinalu (10.).
Moški finale je bil peklenski, dva problema je uspešno rešil le zmagovalec, domačin Tomoa Narasaki, nihče drug od finalistov ni osvojil vrha, srebro je pripadlo Avstrijcu Jakobu Schubertu, bron Nemcu Yannicku Floheju.

Časa za praznovanje uspeha Garnbretove ne bo. Jutri je treba preklopiti že na težavnost, saj so na sporedu kvalifikacije (po slovenskem času med 3. uro in 12.45), v katerih bodo nastopili Garnbretova, Kramplova, Rakovčeva, Vita Lukan, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Kruder, Anže Peharc, Domen Škofic, Martin Bergant in Luka Potočar. »Škoda, da gre tako hitro naprej. Super bi bil premor, da bi proslavili zmago. Kakorkoli, z glavo sem že pri težavnosti, treba je biti zbran še naslednjih 10 dni. Poveselili pa se bomo, ko bo vsega konec,« je razmišljal Garnbretova, ki ima visoke cilje tudi v nadaljevanju prvenstva.
 

Komentarji: