Lewis Hamilton sanja o šampionskem dopustu v Moskvi

V razbeljenem Silverstonu nov zasuk na vrhu? Vettel bo branil točko prednosti, vendar Ferrari nima dobrih izkušenj na Otoku.
Fotografija: Lewis Hamilton je bil najhitrejši na včerajšnjem prvem prostem treningu. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je bil najhitrejši na včerajšnjem prvem prostem treningu. Foto: Reuters

London – Kot dan in noč so si v zadnjem času različne dirke v formuli 1. Ko se je po Franciji zdelo, da je Lewis Hamilton na konju, ga je v Avstriji vrglo na trda tla, prvič po 33 dirkah ni vpisal točke in vodstvo je znova prepustil Sebastianu Vettlu. Kot naročen zanj prihaja domači Silverstone, kjer je nepremagljiv že štiri leta. Ga bo dodatno podžgala zmaga Anglije na nogometnem SP?

Hamilton bo na VN Velike Britanije lovil rekordno šesto zmago in peto zapored. Z njo bi znova prehitel velikega tekmeca Vettla (Ferrari), ki ima točko prednosti (146:145). Po devetih dirkah je tretji Kimi Räikkönen (Ferrari, 101), četrti Daniel Ricciardo (Red Bull, 96), peti zmagovalec zadnje dirke Max Verstappen (Red Bull, 93) in šesti Valtteri Bottas (Mercedes, 92). Dirka bo jutri ob 15.10, kvalifikacije danes ob 15. uri.



Silverstone bi moral ustrezati Mercedesu, ki je v Avstriji zaradi kombinacije smole in slabih odločitev ostal brez uvrstitve. »Ko padeš na tla, lahko obležiš ali pa vstaneš in se boriš še bolj. Pripravljen sem na boj,« navijačem sporoča Hamilton, ki lahko v Silverstonu računa na ogromno podporo, še toliko bolj bučno, če bo Anglija danes preskočila švedsko oviro na SP, kar bi še okrepilo domoljubna čustva.

Štirikratni svetovni prvak je že povedal, da bo odpotoval v Moskvo, če bo selekcija Garetha Southgata zaigrala v finalu. Tudi današnje tekme s Švedsko noče izpustiti, čeprav se bo začela takoj po koncu kvalifikacij. »Kolikšna je kazen, če se ne pojavim na novinarski konferenci?« se je namuznil Hamilton, ki bi se lahko izognil obveznosti, če bo v kvalifikacijah slabši kot tretji. Dirko v Silverstonu so sicer prestavili na teden prej, da se ne bi prekrivala s finalom SP, naslednja dirka F1 bo 22. t. m. v Nemčiji.

Silverstone je eno najbolj tradicionalnih prizorišč, tam je bila prva dirka že leta 1950, ko je bilo prvenstvo F1 še v povojih. Na Otoku se v teh dneh soočajo z vročinskim valom in temperatura bi lahko bila pomemben dejavnik. »Pričakujem močan Mercedes, toda te gume so precej občutljive na vročino, zato bo razplet nepredvidljiv. Napovedujejo vsaj 30 stopinj. Silverstone je vedno ekstremen: ekstremno mrzel, ekstremno vetroven, ekstremno moker. Tokrat bo ekstremno vroč. Ker gredo tu večino časa dirkalniki na polno, bo moč motorja ključna,« je razmišljal šef Red Bulla, Britanec Christian Horner.
 

Ferrari sedem let brez zmage


Pri Ferrariju so spet polni samozavesti, imajo vodilnega dirkača in v Spielbergu so prevzeli vodstvo med konstruktorji. Toda s Silverstonom nimajo dobrih izkušenj. Zadnji, ki je z rdečim konjičkom zmagal na Otoku, je bil Fernando Alonso leta 2011. Lani je Vettla v predzadnjem krogu izdala guma, tudi Räikkönen je moral ob koncu po nov komplet. »Na papirju nam Silverstone res ni pisan na kožo. Aerodinamika bo pomembna, moramo ostati zbrani,« ostaja zadržan šef Maurizio Arrivabene.
 

Krizni ukrepi v McLarnu


Vest tedna je bila sicer, da je McLaren, za Ferrarijem drugo najbolj uspešno moštvo, odpustil športnega direktorja Erica Boulliera. Nasledil ga bo bivši zmagovalec serije indy 500 Gil de Ferran. Angleško moštvo čaka na zmago od leta 2012. Pred sezono se je razšlo s Hondo in se povezalo z Renaultom, vendar se krivulja ni bistveno zasukala navzgor. McLaren je šesti med konstruktorji, Alonso osmi med dirkači. Kot je pojasnil izvršni direktor Zak Brown, so: »težave sistemske in strukturne, zato potrebujemo korenite spremembe znotraj moštva.«

Komentarji: