Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Kdo bo junak »najbolj izenačene končnice«?

Drevi prvi tekmi polfinala lige Nova KBM: Rogaška v Stožicah in Krka v koprski Bonfiki
Jurica Golemac želi popeljati Sixt Primorsko še do ene lovorike.
Jurica Golemac želi popeljati Sixt Primorsko še do ene lovorike.
Eduardo Brozovič
9. 5. 2018 | 12:00
4:11
Ljubljana – Letošnja končnica košarkarske lige Nova KBM se bo začela tako, kot se je končala lanska: z dvobojem med Petrolom Olimpijo in Rogaško, ki se bosta tokrat spopadli že v polfinalu. Manj kot dve uri pozneje pa se bo v Kopru začela še ena repriza letošnjega finala 2. lige ABA med Sixtom Primorsko in Krko.

V zadnjih desetih sezonah se je v najboljšo četverico DP uvrstilo osem moštev. V polfinale se je vselej prebila Krka (in osvojila pet naslovov), devetkrat Olimpija (3), osemkrat Helios (1), sedemkrat Zlatorog, po dvakrat Rogaška in Šentjur (1), enkrat še Maribor Messer in Hopsi. V Kopru se kajpada ne menijo za tradicijo, saj so že v drugi sezoni v zgodovini Sixta Primorske osvojili pokal Spar in se zavihteli na drugo mesto v ligi za prvaka, računico pa imajo tudi Slatinčani. Res je, da so si zagotovili mesto v končnici v zadnjem hipu, a so edini, ki so v zadnjih treh sezonah dvakrat igrali v finalu. In ker so v zadnjih dveh letih kar šestkrat ugnali Olimpijine košarkarje (v tem DP dvakrat), je razumljiva zaskrbljenost med branilci naslova.


Slatinčani v težavah


»Strinjam se z mnogimi, ki pravijo, da končnica DP že dolgo ni bila tako izenačena. Ne nazadnje so vsa štiri moštva igrala v obeh ligah ABA. Čaka nas kakovosten zaključek sezone, zato upam, da bodo dvorane polne. Vsa moštva si želijo čim prej zagotoviti vstopnico za finale, nevarno pa bi bilo gledati predaleč naprej. Osredotočeni smo na prvo tekmo s Slatinčani. Ustrelili bi se v koleno, če bi jim namenili stransko vlogo,« meni Olimpijin trener Zoran Martić, ki ima na voljo pet tujcev, na vsaki tekmi pa bodo lahko igrali štirje. Marsikaj bo odvisno tudi od Mitcha McCarrona, ki je v predzadnjem kolu lige za prvaka (v Rogaški Slatini) utrpel hujši izpah prsta na roki in nato izpustil dvoboj s Šenčurjem.

Težave ima tudi Rogaška. Njen trener Damjan Novaković pravi: »V lanskem finalu so bile možnosti 50:50, Olimpija pa je zmagala s pomočjo sreče. Tokrat imajo Ljubljančani veliko 'daljše' moštvo in so realno za razred boljši, saj nismo v najboljšem stanju. Od zadnje tekme z Olimpijo ne trenirata poškodovana Marvin Holcomb in Dragan Đuranović. Vemo, da bo Olimpija pritiskala pod obročem, saj je z Begićem in Jordanom v prednosti. Toda dobro se zavedamo, da prva tekma polfinala nudi precej večjo priložnost gostujočemu moštvu kot morebitna tretja.«

Sixt Primorska in Krka se bosta drevi pomeril že osmič v sezoni, s 4:3 v zmagah pa vodijo Koprčani. Njihov trener Jurica Golemac je ostal brez Mirka Mulalića, ki je »zaradi osebnih razlogov« že končal sezono, a meni, da mu je ostalo dovolj izkušenih adutov. »Pričakujem napeto serijo, v kateri bodo odločili podrobnosti, navdih, psihična čvrstost in morda kakšna napaka sodnikov. Vsekakor se želimo uvrstiti v tretji letošnji finale. Ob pokalnem zmagoslavju so naši prekaljeni borci stopili v ospredje, saj so se vajeni kosati s pritiskom. Zaradi prve tekme v domači dvorani ne bomo v večji prednosti, saj nismo v Grčiji ali Turčiji,« ocenjuje Golemac, medtem ko njegov novomeški kolega Simon Petrov, s katerim sta bila tekmeca že v igralskih dneh, na kratko dodaja: »Mislim, da smo dobro pripravljeni, da se naša forma dviguje. Zadnje tri tekme v DP smo dobili, zato si želim, da bi niz nadaljevali v polfinalu.«

Današnja para polfinala (na dve zmagi): ob 18. uri Petrol Olimpija (1) – Rogaška (4), ob 20.15 Sixt Primorska (2) – Krka (4).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine