Koper Primorska favorit prvega derbija

V nedeljo vodilni slovenski ekipi za točke lige ABA.
Fotografija: Žan Mark Šiško je pri 22 letih eden ključnih mož slovenskega prvaka. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Žan Mark Šiško je pri 22 letih eden ključnih mož slovenskega prvaka. FOTO: ABA

Prvič po sezoni 2010/11, v kateri je Petrol Olimpija zasedla drugo mesto v ligi ABA, Krka pa tretje, bosta dve slovenski moštvi odigrali medsebojni derbi na tako visokih položajih med regionalno elito. Košarkarji Kopra Primorske in Cedevite Olimpije pričakujejo nedeljsko soočenje v krogu četverice vodilnih (v njem sta še Budućnost in FMP) z izkupičkom 4:1, v dvorani Bonifika pa bosta odločili, kdo bo ostal v njem.

Moštvi se bosta srečali prvič po finalu državnega prvenstva, v katerem so Koprčani pometli z Ljubljančani s 3:0, nato pa zadržali kar osem članov šampionske zasedbe in iz tekmečevih vrst privabili Aleksandra Lazića. Cedevita Olimpija se je medtem lotila nove sezone s povsem spremenjeno zasedbo, v kateri vsak vleče na svoj konec, kar jo je v minulih tednih teplo na skoraj vseh tekmah, zlasti v evropskem pokalu. Že na prvi pogled so Primorci veliko bolje uigrani in imajo jasno taktično zasnovo, hkrati pa se lahko mirno osredotočajo na svojo krstno sezono v prvi ligi ABA. Doslej so klonili le v uvodnem kolu proti Crveni zvezdi, nato pa po vrsti položili na pleča Partizan, Budućnost, Mornar in Krko. Zato v vlogi favorita pričakujejo tudi nedeljski dvoboj, ki bo obema taboroma razkril precej več kot vse dosedanje tekme.
 

Slovencev le za vzorec


Slovenski derbi na žalost ne bo veliki praznik za slovenske košarkarje v obeh klubih. Pri Kopru Primorski imajo večjo vlogo dirigent Žan Mark Šiško – s povprečjem 9,4 točke je četrti strelec moštva za krilom Lanceom Harrisom (18), krilnim centrom Markom Jagodićem Kuridžo (11,8) in branilcem Stephenom Holtom (10,2) ter hkrati daleč najboljši podajalec lige ABA (10,2) –, kapetan Alen Hodžić in center Žiga Dimec. Nabor domačih orožij Cedevite Olimpijo je še manjši, njena glavna in bržkone edina domača aduta sta Jaka Blažič (12,4) in Edo Murić (6,4), ki po svojih najboljših močeh pomagata sedmim soigralcem iz tujine. Mirko Mulalić je doslej okusil 31 minut v ligi ABA, Sašo Zagorac, Martin Krampelj in Petar Vujačić so še pri ničli na obeh tekmovalnih frontah.

Zanimivo je, da sta trenerja obeh moštev Zagrebčana, ki sta uspešno sodelovala pri Ciboni in jo popeljala do naslova prvaka lige ABA 2014. Slaven Rimac je bil prvi trener, njegov dobri prijatelj in nekdanji Olimpijin adut v letih 1999-2002 Jurica Golemac je bil pomočnik, v hrvaški metropoli pa se je takrat kalil tudi Šiško, ki je prebegnil v hrvaško metropolo, nezadovoljen nad položajem v Stožicah. Nedelja bo ponudila številne izzive.

Pari 6. kola lige ABA, danes: Zadar – Partizan (18), Budućnost – Cibona (20); nedelja: Koper Primorska – Cedevita Olimpija (20); ponedeljek: Krka – Mega Bemax (18), Crvena zvezda – Igokea (21); sinoči – FMP : Mornar 92:83.

6. kolo SKL, danes: Zlatorog – Rogaška (19), Terme Olimia – Šentjur (19); že odigrano – Krka : Helios 66:73, Koper Primorska : Šenčur GGD 86:85.

Komentarji: