Odločilna bo izbira protistrupa

Jaka Lakovič je prepričan, da Sergio Scariolo v Ljubljani niti ni želel vseh zvenečih imen.
Fotografija: Jaka Lakovič je še vedno dragocen za košarkarsko reprezentanco.
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Jaka Lakovič je še vedno dragocen za košarkarsko reprezentanco. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Jaka Lakovič je s 86 uradnimi tekmami (in kopico pripravljalnih) rekorder košarkarske reprezentance pred Goranom Dragićem (79), že dve leti je selektorjeva desna roka, 30. aprila letos pa je pred zadnjimi štirimi koli postal prvi Slovenec v vlogi glavnega trenerja v elitni španski ligi. Njegovo poznavanje drevišnjega tekmeca je torej vredno suhega zlata.

Španija je začela kvalifikacije za SP najbolj zdesetkana, po štirih kolih pa je poleg Litve, Italije, Francije, Nemčije in Grčije edina neporažena v vseh osmih skupinah. Zato je dokaj razumljivo, da je v Ljubljano pripotovala s skoraj nespremenjeno zasedbo, čeprav ima devet košarkarjev v ligi NBA in bogato ponudbo asov v petih evroligaških klubih.

»V primerjavi s prvo tekmo z nami ima le eno odmevnejšo okrepitev, krilo Juancha Hernangomeza, saj po mojih informacijah, ki so kar točne, selektor Sergio Scariolo niti ni hotel, da bi se moštvo v tretjem ciklu preveč spremenilo. Očitno stavi na nadgrajevanje, zaveda pa se tudi, da bo reprezentanca še v drugem krogu kvalifikacij potrebovala fante, ki so doslej prišli do štirih zmag. Po eni strani ima prav, po drugi pa Španija nima več tako kakovostnih posameznikov, kot smo jih bili vajeni. Pa čeprav so vsi izkušeni košarkarji dobrih klubov in imajo za seboj obilo zahtevnih tekem,« je prepričan Lakovič, ki je končal igralsko pot v izbrani vrsti po domačem EP 2013, do tako želene kolajne pa prišel lani kot pomočnik Igorja Kokoškova. Zato dobro ve, kako hitro lahko pride do kratkega stika pri sestavljanju reprezentance. Marsikomu se lahko primeri, da se bo prebil skozi kvalifikacije z eno zasedbo, na SP pa bo popeljal drugo.


 

Brezposeln v Bilbau?


»Razmere niso zapletene le za Špance, ampak za vse. Toda v klubski in reprezentančni košarki lahko prideš do uspeha zgolj s kadrovsko kontinuiteto. Mi smo v primerjavi z lanskim EP izgubili le tri košarkarje, resda vrhunske, in v zadnjem hipu začasno še Vidmarja, pa imamo kar velike težave, ki jim moramo prikriti. Imamo tudi prednosti. Špance odlikuje hitra in čvrsta košarka z agresivno obrambo, toda v Stožicah bi jih morali premagati,« ocenjuje nekdanji slovenski kapetan, prepričan, da novembrski poraz v Burgosu ni bil posledica razmišljanja v slogu, saj smo Španijo A »nažgali« za 20 točk v polfinalu EP.

»Dobro smo bili pripravljeni, toda pomemben dejavnik je bila polna dvorana, saj je dodatno podžgala domače košarkarje, ki so se želeli dokazati proti evropskemu prvaku. Za nas sta bila usodni dve slabši obdobji, da so nam gostitelji ušli in si zagotovili mirno končnico. Poraz je bil poučen, saj so naši fantje uvideli, za kakšen način igre si prizadevajo Španci in v kakšnem slogu nas želijo kaznovati. V revanši bomo, upam, izbrali pravi protistrup. Vse bo odvisno od našega moštva, kako bo igralo. Verjamem, da nam bo uspelo,« razmišlja Lakovič, ki po »poklicni deformaciji« s posebnim zanimanjem spremlja svoje naslednike v vlogi organizatorja. Po EP se morajo znajti brez glavnih ustvarjalcev, Gorana Dragića in Luke Dončića.

»To je naša realnost. Prilagajamo se nanjo in uigravamo taktične različice, pri katerih lahko prebrodimo šibkejše plati. Z Aleksejem Nikolićem smo dobili drugo vrsto kakovosti, zanesljivost v napadu in pri organiziranju akcij ter odlično obrambo,« meni. Veliko težje spregovori o klubskih načrtih: »Z Bilbaom me veže še dveletna pogodba, toda vse skupaj je pod vprašajem. Načeloma naj bi po izpadu igral v 2. ligi, a le, če se bo prek prisilne poravnave otresel dolgov in nevarnosti stečaja. Sicer bo moral zapreti vrata in bom brezposeln.«

Komentarji: