Skrivnost uspeha Bojevnikov? Durant, Curry in Kerr

Košarka: Golden State je šele deveto moštvo v 72-letni zgodovini lige NBA, ki je v finalu prekosilo tekmeca s 4:0 v zmagah
Fotografija: Kevin Durant, Draymond Green, Stephen Curry, Klay Thompson in Andre Iguodala (z desne) so s prsti komajda prešteli doslej osvojene lovorike.
Foto AFP
Odpri galerijo
Kevin Durant, Draymond Green, Stephen Curry, Klay Thompson in Andre Iguodala (z desne) so s prsti komajda prešteli doslej osvojene lovorike. Foto AFP

Ljubljana – Odkar je v njihove vrste prestopil še Kevin Durant, imajo košarkarji Golden Stata zaradi svoje kadrovske premoči veliko sovražnikov v ZDA. Vendar jim tudi letos nihče ne more očitati, da niso najboljši. V finalu zahodne konference lige NBA so resda okusili precej negotovosti, saj so za Houstonom zaostajali že z 2:3 v zmagah, a v odločilnem dvoboju s Clevelandom pokazali zobe in mišice.

Ob osvojitvi šestega šampionskega naslova (tretjega v zadnjih štirih letih) so brez težav opravili s Konjeniki, s katerimi so se četrtič zapored srečali v finalu. V 72-letni zgodovini lige NBA so šele deveto moštvo, ki je dobilo finale z izidom 4:0, v tem tisočletju tretje po LA Lakers (leta 2002 proti New Jerseyju) in San Antoniu (2007 proti Clevelandu). Svojevrsten podvig je uspel tudi Durantu, saj je "ubranil" lansko lovoriko za najboljšega košarkarja odločilnega dvoboja, kar je pred njim uspelo le Michaelu Jordanu, ki je dosegel dvojni hat-trick v letih 1991-93 in 1996-98, Hakeemu Olajuwonu (1994-95), Shaquillu O'Nealu (2000-02), Kobeju Bryantu (2009-10) in LeBronu Jamesu (2012-13). Res pa je, da so priznanje začeli podeljevati šele leta 1969 in da bi ga nekajkrat zagotovo osvojil tudi lastnik enajstih šampionskih prstanov v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja Bill Russell, po katerem trofeja nosi ime od leta 2009. Tokrat jo je pri 84 letih starosti tudi podelil Durantu, ki je v letošnjih štirih finalnih soočenjih s Clevelandom dosegel povprečje 28,7 točke (lani 35,2), 10,7 skoka in 7,5 asistence.

Russellov Boston, LA Lakers z Magicom Johnsonom in Kareemom Abdul-Jabbarjem ter pozneje z O'Nealom in Bryantom in Jordanov Chicago so nesporne šampionske dinastije, kakršna zdaj postaja tudi Golden State. Njegovi glavni aduti še zdaleč niso rekli zadnje besede – junak finala 2015 Andre Iguodala je star 34 let, MVP rednega dela sezon 2015 in 2016 Stephen Curry 30, Durant 29, Klay Thompson in Draymond Green po 28 –, zato je njihova največja skrb uskladitev letnih zaslužkov s plačilnim limitom v ligi NBA. In zdaj je še enkrat na potezi Durant, ki se je lani sporazumel za 25 milijonov dolarjev enoletne plače (deset milijonov manj od dopustnega maksimuma), da bi lahko Bojevniki podaljšali sodelovanje z Iguodalo.
 

Vsak dan srečen v službo


"Ni vse v denarju. Najpomembnejši so občutki med celotnim popotovanjem v sezoni. Neprecenljivo je, da lahko z zadovoljstvom vstanem vsako jutro in se srečen odpravim v službo. Delovno okolje v našem moštvu je neverjetno. Ob takšnih fantih hočeš-nočeš postaneš boljši košarkar in boljši človek. Skupaj smo bili kos tekmecem in njihovim navijačem ter medijem, ki nas sovražijo," je kar kipelo iz ust Kevina Duranta, ki običajno pripiše največ zaslug Stephenu Curryju, večno nasmejanemu branilcu, ki z neverjetno lahkoto polni koš tekmecev. V zadnji tekmi sezone je Clevelandu natresel kar 37 točk in zadel sedem trojk.
Mnogi pa so prepričani, da lahko takšno zasedbo vodi le trener, kakršen je Steve Kerr. Mirni mož s širokim značajškim obzorjem je že v igralskih dneh osvojil pet šampionskih prstanov (tri s Chicagom in dva s San Antoniom), na klopi Golden Stata pa je dodal še tri ter na večni lestvici najuspešnejših trenerjev lige NBA zaostaja le za Philom Jacksonom (11 naslovov s Chicagom in LA Lakers), Redom Auerbachom (9 z Bostonom), Johnom Kundlo (Minneapolis Lakers), Patom Rileyjem (LA Lakers, Miami) in Greggom Popovichem (San Antonio) s po petimi lovorikami.

Na posebni prelomnici se je po svojem devetem velikem finalu znašel tudi Clevelandov velezvezdnik LeBron James. Potem ko je šestič ostal praznih rok, je razkril, da je zadnje tri tekme z Golden Statom odigral s počenim zapestjem, saj je po uvodnem porazu po podaljšku od jeze udaril v steno in se poškodoval. Ni pa mogel potrditi, kje bo nadaljeval kariero. "Gledal bom zgolj na potrebe mojih treh otrok," je zagotovil in dodal, da se mora do 29. t. m. odločiti, ali bo izkoristil pravico do zadnjega leta pogodbe s Konjeniki.

Komentarji: