Zlati košarkarji končno dobili nagrade

Slovenski košarkarji bodo v teh dneh na račune prejeli vsak po obljubljenih 10.000 evrov nagrade za zlato. 
Fotografija: Luka Dončić z zlatim odličjem FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Luka Dončić z zlatim odličjem FOTO: Blaž Samec

Devet mesecev mineva od dne, ko so slovenski košarkarji postali evropski prvaki v Istanbulu. Prav v teh dneh pa se na njihove bančne račune nakazujejo nagrade za uspeh. Po 10.000 evrov bo dobil vsak, so pojasnili v Košarkarski zvezi Slovenije (KZS).

Zmotil jih je odnos vlade


»Mi smo si najlepšo nagrado izplačali že v Istanbulu, kjer smo dobili zlato medaljo. O nagradi pred prvenstvom ali po tekmovanju nismo razmišljali,« je povedal Saša Zagorac, ki je v imenu reprezentance koordiniral pogovore z vodstvom KZS. »Nagrade smo veseli, moti pa nas odnos vlade Republike Slovenije, ki ni držala besede,« je dodal Zagorac, ki je eden od teh, ki bo prejel denar. Sredstva so namenjena izključno košarkarjem, ne pa prav tako številčnemu strokovnemu štabu.

KZS ob skoraj 30.000 evrov


Ker jih je bilo 12 v ekipi, je bilo treba zbrati 120.000 evrov. Od te vsote je 67.080 evrov prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, 7500 evrov se je nabralo od Bloudkove nagrade, 16.600 evrov je primaknil Olimpijske komite Slovenije, razliko (28.820 evrov) pa je pokrila košarkarska zveza.

»Ministrstvo je dalo denar takoj, težava je nastala z višino nagrade. Ves čas smo upali, da se bo ta nagrada zvišala na neko normalno številko. Tako kot so dobili v Srbiji in Španiji. Mislim, da so si to igralci zaslužili,« je pred mesecem dni razmišljal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. Da bi igralcem zagotovil nagrade, se je skupaj s predsednikom zveze Matejem Erjavcem sestal s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem. Ta je obljubil pomoč pri zagotovitvi ustrezne nagrade, a je ostalo le pri besedah in obljubi.
 

Komentarji: