Simfonija bo popestrila jesensko akcijo

Moštvo Veselina Vujovića konec tedna čakata prijateljski tekmi z Nizozemsko in Srbijo. Jutri na Ljubljanskem gradu slavnostna akademija.

Objavljeno
22. oktober 2019 08.50
Posodobljeno
22. oktober 2019 08.59
Uroš Zorman (levo) in Luka Žvižej sta najbolj zaznamovala zadnje obdobje v slovenski reprezentanci, v kateri je pomemben steber Matej Gaber. FOTO: AFP
Zreče - Najboljši slovenski rokometaši so sinoči opravili prvi skupni trening v Zrečah, pred njimi je živahen teden, v katerem bodo igrali tekmi z Nizozemsko in Srbijo ter prej zaznamovali 70-letnico Rokometne zveze Slovenije in sodelovali tudi v Rokometni simfoniji, na kateri bosta karieri uradno sklenila Uroš Zorman in Luka Žvižej.

Nedeljski zbor v Zrečah je bil rekordno skromen, na kosilo v hotel Dobrava je prišlo pet rokometašev (Rok Ovniček, Matic Suholežnik, Rok Zaponšek, Nejc Cehte in Darko Cingesar), manjkala sta tudi selektor Veselin Vujović in pomočnik Uroš Zorman.

Slovenci se bodo v petek merili z Nizozemci, v nedeljo s Srbi.

V sredo bo na Ljubljanskem gradu akademija ob 70. obletnici RZS.

V četrtek bo v Celju Rokometna simfonija za Zormana in Žvižeja.


Prvi je z Zagrebom proti Szegedu doživel že peti poraz v ligi prvakov, zato pa so bili ob včerajšnjem snidenju toliko boljše volje štirje člani Celja Pivovarne Laško: Klemen Ferlin, Tilen Kodrin, Matic Grošelj in Vid Poteko, ki so le prišli do prve zmage, potem ko je v Zlatorogu padel norveški Elverum. S tem so pivovarji vrgli rokavico Vujovićevim levom, naslednjim gostom v Celju (10. novembra).

image
Veselin Vujović se že ozira k januarskem EP na Švedskem. FOTO: AFP

 

Jutri tudi testiranje


Dvoboja med tradicionalnima tekmecema bosta bržčas odločila o zadnjem potniku v osmino finala, a prej bo v ospredju reprezentanca, ki bo v petek v prenovljeni dvorani v Ormožu gostila Nizozemsko, v nedeljo pa v mariborski Lukni še Srbijo. Jutri bo 19 fantov (Matic Verdinek bo akcijo izpustil zaradi poškodbe kolena, Gašper Marguč ima vročino) imelo testiranje motoričnih sposobnosti, nakar bo kondicijski trener Primož Pori vsakemu posebej dal program individualnih vaj do začetka priprav za januarsko EP na Švedskem. Tam bo namreč šlo za ohranitev sanj o nastopu na OI v Tokiu.

Slovenci v Zrečah


Vratarji: Urh Kastelic (Göppingen), Klemen Ferlin (Celje), Rok Zaponšek (Csurgo).
Levi krili: Darko Cingesar (Aix), Tilen Kodrin (Celje).
Levi zunanji: Borut Mačkovšek (Veszprem), Nik Henigman (Szeged), Sebastian Skube (Silkeborg).
Srednji zunanji: Miha Zarabec (Kiel), Dean Bombač (Szeged), Rok Ovniček (Nantes).
Desni zunanji: Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover), Matic Grošelj (Celje).
Desni krili: Blaž Janc (Kielce), Mario Šoštarič (Szeged).
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Szeged), Matic Suholežnik (Dunkerque).


Blaž Janc je pred tremi leti v Riu že sodeloval, jesenska akcija pa bo zanj in njegove kolege bolj zatišje pred viharjem ... »Pričakujem bolj sproščen teden glede na to, da ne gre za kvalifikacije ali kaj podobnega. Hkrati bo poslovilna tekma za Uroša in Luko. Tisti dan bo bolj družaben, ostali pa vseeno resni. Vemo, da so to ene zadnjih priprav na januar, iz te akcije moramo potegniti pozitivne stvari, odpraviti čim več pomanjkljivosti. Potem ne bo več veliko časa. Zato gremo v tekmi z Nizozemci in Srbi maksimalno resno,« je ob prihodu v Zreče povedal eden naših najboljših reprezentantov Janc iz poljskih Kielc, ki ga vse bolj povezujejo s prestopom v slovito Barcelono.

image
Blaž Janc vsako reprezentančno akcijo jemlje resno. FOTO: Matej Družnik

 

Spektakel brez primere


V sredo bo slavnostna akademija na Ljubljanskem gradu, kjer obljubljajo spektakel ob jubileju RZS, ki se ga bodo udeležili predsednik zveze Franjo Bobinac, minister Jernej Pikalo, prvi mož EHF Michael Wiederer in drugi, med njimi večina gostov Rokometne simfonije, ki bo v četrtek v Celju, kot so Sergej Rutenka, Ivano Balić, Talant Dušebajev, Petar Metličić, Laszlo Nagy, Domagoj Duvnjak, Arpad Šterbik, Mirza Džomba, če naštejemo najbolj znana igralska imena iz tujine.Kot kaže, bo hram slovenskega rokometa poln, do včeraj so prodali že več kot 3000 vstopnic. »Sprva sem bil malce zadržan ob zamisli o poslovilni tekmi, zdaj pa se je zelo veselim, saj bo nekaj posebnega, ni boljšega, kot zadnjo tekmo odigrati v krogu prijateljev,« je dejal Zorman, rekorder po številu nastopov za Slovenijo. Žvižej, rekorder po številu golov, pa dodaja: »Takšnega dogodka rokometna Slovenija še ni doživela.«