Kavčič zamudil lepo priložnost, da bi izzval Federerja

V 1. kolu OP ZDA je Ljubljančana s 6:3, 5:7, 6:4, 6:3 ugnal Mihail Južni, izgubil tudi eden tihih favoritov Nick Kyrgios.

Objavljeno
31. avgust 2017 00.53
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Dolgo, res dolgo si je Blaž Kavčič utiral pot nazaj v glavni turnir velikih slamov, saj je včeraj v njem zaigral po dobrih dveh letih, bil za vztrajnost nagrajen z odličnim žrebom za 1. kolo OP ZDA, a tega ni izkoristil. Mihail Južni je bil boljši s 6:3, 5:7, 6:4, 6:3 in tako se bo danes v 2. kolu z Rogerjem Federerjem meril Rus.

Blaž Kavčič je v zadnjih dveh sezonah povsem izgubil stik s turnirji ATP in velikimi slami, kar je bila posledica poškodb, ki so pri njem zdaj stalnica že leta. Tako je nazadnje v glavnem žrebu turnirja ATP zaigral konec julija 2015 v Gstaadu, zadnji dvoboj na tej ravni je dobil teden dni pred tem, ko je v Umagu ugnal Andreja Rubljeva, na grand slamih pa je pred tokratnim OP ZDA nazadnje igral v Wimbledonu 2015, ko se je z zmago nad Juičijem Sugito prebil v 2. kolo. Odtlej so šle stvari navzdol, julija lani ni bil več niti med 450 igralci na svetu, a je še enkrat pokazal že pregovorno vztrajnost, se pred kratkim spet vrnil v najboljšo stoterico ter si zagotovil neposreden nastop v glavnem žrebu OP ZDA. Sreča se mu je nasmehnila pri žrebu in zares je dobil premagljivega tekmeca, saj je Južni le še bleda senca igralca, ki je bil član svetovne deseterice in osvojil deset turnirjev ATP. Ti časi so oddaljeni, zadnji naslov je vpisal leta 2013, letošnja sezona je bila zanj porazna (8 zmag, 18 porazov), dve zaporedni zmagi je dosegel le na uvodnem turnirju sezone v Chennaiju.

Prav na ponedeljkovi lestvici je tako tudi izpadel iz top 100, a Kavčič (88. na ATP) tega ni zmogel in znal izkoristiti. Po pričakovanju je bil slovensko-ruski dvoboj zelo izenačen, kot so bili vsi dozdajšnji trije, pri Ljubljančanu pa so na koncu najbolj bodle v oči neizkoriščene priložnosti, saj si jih je za break priigral kar 21, a jih le pet pretvoril v odvzem tekmečevega servisa (Južni 8:14), prav tako se je zelo slabo izkazal z začetnim udarcem. Zadel je namreč zgolj 51 % prvih servisov, v prvem in tretjem nizu se je odstotek spustil celo pod 50. Ne glede na to, ali je imel težave s kolenom (nad tem se je pritoževal v Portorožu, pred OP ZDA pa se o tem z novinarji ni želel pogovarjati), je to vsekakor velika zamujena priložnost. Ne le zato, ker bi zaslužek s 43.313 ameriških dolarjev (slabih 36.000 evrov) povišal na 77.188 $ (slabih 64.000 €), ampak ker bi se danes v 2. kolu pomeril z Rogerjem Federerjem.

Švicar je moral lani turnir izpustiti zaradi poškodbe, tudi pred kratkim je imel zdravstvene težave, posledica pa je bil zelo neprepričljiv začetek. Proti velikemu ameriškemu upu Francesu Tiafoeju je moral tako odigrati pet nizov. »Priprave na OP ZDA niso bile takšne, kot sem si želel. Bolj kot na to, da bi bil dobro pripravljen, sem se od Montreala osredotočal na hrbet in na to, da bom sploh lahko igral. Vedel sem, da bom malce 'zarjavel', še vedno pa sem se nadejal boljšemu štartu,« je ocenil zmago s 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4 Federer. V nadaljevanju seveda pričakuje stopnjevanje svoje forme, razplet enega dvoboja v njegovi četrtini turnirske razpredelnice pa mu je šel včeraj še posebej na roko.

Projekcije ob žrebu so namreč kazale, da se bo v osmini finala pomeril z vedno neugodnim Nickom Kyrgiosom, a je 14. nosilec izpadel že v 1. kolu ... Avstralec, ki je na zadnjem velikem turnirju pred OP ZDA, mastersu v Cincinnatiju, igral v finalu, je moral priznati premoč rojaku Johnu Millmanu, 235. s svetovne lestvice. Kyrgios, ki vedno znova sodi med igralce, ki gredo lahko (skoraj) do konca, je pred začetkom turnirja pojasnjeval, da po dolgem času nima nikakršnih zdravstvenih težav, a v začetku tretjega niza so ga začele ovirati bolečine v desni rami. Ker so prireditelji zaradi dežja v torek pod streho spravili zgolj devet dvobojev, jih je bilo včeraj na sporedu kar 87, presenečenj pa seveda tudi še nekaj (poraz Richarda Gasqueta, Iva Karlovića, Fabia Fogninija, Kristine Mladenović, ...).