Lanišek s skokom dneva brez telemarka zmagovalec Holmenkollna

Na prvi tekmi norveške turneje Raw Air na Holmenkollnu pri Oslu je bil najboljši Anže Lanišek. Timi Zajc 12. Uspeh kariere za mladinca Roka Masleta.
Fotografija: Anže Lanišek je bil najboljši med Slovenci. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Anže Lanišek je bil najboljši med Slovenci. FOTO: Matej Družnik

Na prvi tekmi norveške turneje Raw Air na Holmenkollnu pri Oslu je bil najboljši Anže Lanišek, ki je s skokom dneva 139,5 metra zasenčil konkurenco, čeprav je komaj ostal na nogah. Svetovni prvak Timi Zajc je bil 12. Najboljši rezultat v karieri je dosegel mladinec Rok Masle.

Lanišek se je veselil pete zmage v karieri

Lanišek, član SSK Mengeš, se je veselil pete zmage v karieri. Žiga Jelar je bil 17., Masle 21. in Domen Prevc 23. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Stefan Kraft (-5,8 točke), tretje pa Nemec Karl Geiger (-6,7). V prvi seriji je v spremenljivih razmerah med Slovenci spodrsnilo le nedavnemu ekipnemu svetovnemu prvaku iz Planice Lovru Kosu, ki je ostal brez finala na 35. mestu. Skakalci se zdaj selijo v Lillehammer, za konec pa še na letalnico v Vikersund.

Timi Zajc v Holmenkollnu. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Timi Zajc v Holmenkollnu. FOTO: Terje Bendiksby/AFP

Lanišek je bil najdaljši v obeh serijah. »Lepo sem stopnjeval skoke tukaj. Od treninga prek kvalifikacij do tekme. V prvi seriji sem 'pogruntal', kaj lahko še spremenim. Lahko se samo zahvalim moji terapevtki, ki me je tako dobro 'naštimala'. Dala mi je zaupanje, da sem sposoben. Drugi skok me je malce presenetil, želel sem narediti telemark, ampak na žalost ni šlo. Verjamem, da bo naslednjič boljše. Že lani sem bil zelo blizu, pa je bil Daniel Andre Tande boljši. Vesel sem, da grem po stopničkah naprej,« je za TV Slovenija povedal Lanišek, ki se je utrdil na tretjem mestu v skupnem seštevku.

Hrgota: Zmaga na Holmenkollnu je prestiž v smučarskih skokih

Lanišek, ki ga kličejo »Žaba«, je osvojil skupno 88. zmago za Slovenijo, zadnje štiri je prispeval prav on. Slovenci so doslej zbrali 76 posamičnih ter 12 ekipnih zmag v svetovnem pokalu.

»Zelo, zelo uspešna tekma za Anžeta danes. Zmaga na Holmenkollnu je nek prestiž v smučarskih skokih. Naredil je dva vrhunska skoka, tudi dvakrat je imel dobre razmere, a danes je bila takšna tekma, da si potreboval vse. Njemu se je res lepo 'poklopilo',« je zadovoljstvo selektorja Roberta Hrgote citirala STA.

Dodal je, da niso imeli vsi takšne sreče tudi z razmerami. »Timi je imel dvakrat smolo, a je skakal 'luštno'. Pohvale gredo tudi Žigi, ki ima zdravstvene težave, a je naredil zelo uspešen rezultat. Vse čestitke tudi Roku za točke. Za nami je lep začetek turneje, verjamem, da se bodo prebudili še ostali in lepo nadaljujemo jutri,« je dodal Hrgota.

Preberite še:

Komentarji: