Konec južnokorejske drame?

Južna Koreja je zakorakala v najbolj negotovo obdobje v zgodovini svoje demokracije.

Objavljeno
09. december 2016 09.50
SOUTHKOREA-POLITICS/
Zorana Baković
Zorana Baković

Današnje tajno glasovanje v južnokorejskem parlamentu je trajalo vsega petnajst minut, na koncu je vložitev ustavne obtožnice proti predsednici Park Geun-hje podprlo 234 poslancev, samo 56 jih je bilo proti.

S tem je bila sicer dosežena dvetretjinska večina, potrebna za sprejetje predloga, obenem pa se je izkazalo, da je vladajoča stranka Saenuri, ki jo je Parkova vodila pred selitvijo v Modro hišo (predsedniško palačo), obrnila hrbet predsednici države. Doslej zbrani podatki o njeni vlogi v korupcijskem škandalu njene prijateljice in neformalne svetovalke Čoi Sun Il so očitno preveč trdni, da bi jih lahko spregledali.

Pred glasovanjem so na ulicah Seula uvedli posebne varnostne ukrepe. Okoli parlamenta so namestili okrepljene policijske enote, v stanju pripravljenosti je bila tudi vojska. To so storili, ker so se državljani že začeli zbirati, pripravljeni na nove demonstracije in potencialne nasilne proteste, če poslanci ne bi izglasovali ustavne obtožbe. Protesti proti predsednici so v Seulu in drugih južnokorejski mestih potekali vsak konec tedna in vsakič se je na ulicah zbralo več ljudi.

Posledično ni bilo dileme niti za poslance, še posebej zato, ker so vodstva južnokorejskih podjetij, med njimi Samsunga, LG, Lotte in drugih, javno priznala, kako so od njih zahtevali milijonske zneske za donacije za nepomembne projekte, denimo za promocijo novega sloga fitnes vaj ali nikoli izpeljane kulturne dogodke. Tako je bilo na račune, verjetno povezane s Čoi in njeno družino, »preusmerjenih« najmanj 70 milijonov dolarjev. Preiskovalci morajo zdaj ugotoviti, koliko in kakšne osebne koristi je imela od vsega tega predsednica.

O njeni politični usodi bo zdaj odločalo devet sodnikov ustavnega sodišča. Na voljo imajo 180 dni, da presodijo, ali je zahteva za ustavno obtožbo predsednice utemeljena ali jo je treba zavrniti. Naloga ni lahka, tudi zaradi tega, ker sta mnoge od njih imenovala Parkova in njen predhodnik. Toda zdi se, da so zbrani dokazi preveč trdni, da bi kateri izmed njih lahko stopil v bran predsednici.

Kriza je Južno Korejo stresla do samih temeljev. Okrevanje po njej bo dolgo in težko, s številnimi posledicami, ki bi lahko vplivale na vso regijo.