Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Imate prihranke? To je najpogostejša napaka

Vračamo se k osnovam: kateri so ključni koraki za uspešno varčevanje? In katere so najpogostejše napake, ki se jim moramo izogniti?
Zakaj smo Slovenci zadržani do naložb, zakaj ne investiramo?FOTO: Depositphotos
Zakaj smo Slovenci zadržani do naložb, zakaj ne investiramo?FOTO: Depositphotos
3. 10. 2023 | 14:29
5:37

Zakaj bi vaši prihranki zaradi vztrajne inflacije izgubljali vrednost, če jih lahko oplemenitite? V oktobru, mesecu varčevanja, imate priložnost, da se znova posvetite svojim finančnim ciljem. In čeprav se morda zdi, da je varčevanje nekoliko dolgočasno, je ključnega pomena za naše finančno dobro počutje. Zakaj? Zato, ker bi vaši prihranki ravno zaradi inflacije dolgoročno izgubili vrednost.

Kako je to možno? Predstavimo konkreten primer: Predpostavimo, da imate danes 25.000 evrov prihrankov in jih želite ohraniti za upokojitev čez 20 let. Če bi vaši prihranki ležali na bančnem računu, kjer obrestna mera ne bi bila višja od inflacije (kar je trenutna resničnost), bi se realna vrednost vaših 25.000 evrov čez 20 let dejansko zmanjšala.

Zato sta varčevanje in pametno vlaganje ključnega pomena za ohranjanje in povečanje vašega premoženja v luči inflacije. Če želite obdržati korak s stroški življenja in doseči finančne cilje v prihodnosti, morate premisliti o pametnih naložbah, ki bodo premagale inflacijo in vam omogočile, da svoj denar oplemenitite, namesto da izgublja vrednost.

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos

Nimate poguma? To ni prava težava

Zakaj smo Slovenci zadržani do naložb, zakaj ne investiramo? Anketa, ki so jo opravili v družbi Generali Investments, kaže, da 34 % posameznikov nima dovolj znanja in ne ve, kje začeti, 53 % posameznikov se boji, da bi izgubili, drugi menijo, da nimajo dovolj prihrankov.

Rušimo najpogostejše tabuje o varčevanju. Prijavite se na brezplačni webinar družbe Generali Investments. Spoznali boste osnove osebnih financ in dokončno ovrgli vse zadržke pred investiranjem:

  1. Znanje. Kdaj je pravi čas za začetek? Danes. Uspešno investiranje zahteva svoj čas. Potreben je čas, da razumete tveganja borznega trga, ki lahko na kratek rok uničijo portfelj, na dolgi rok pa vsak nihaj pomeni priložnost. Potreben je tudi čas, da uživate koristi obrestnega obrestovanja. Odlašanje zagotovo ni odgovor.
  2. Strah. Zakaj nas je strah? Najhujša napaka, ki jo investitorji delajo, je, da kupujejo visoko in prodajajo nizko. Samozavestno kupujejo, ko trg raste, in prodajajo iz strahu, ko pada. Uspešni investitorji imajo načrt za razporeditev sredstev in se ga držijo, ne glede na to, kako se trg obnaša.
  3. Nimam dovolj sredstev. Ali je 30 evrov na mesec dovolj? Uspešni investitorji porabijo manj, kot zaslužijo, in razliko investirajo. Tu je ključno razumeti učinek delitve prihodkov na tri dele: del, namenjen kritju tekočih stroškov, del, namenjen nepričakovanim stroškom (tako imenovana likvidnostna rezerva), in del za prihodnost, namenjen investiranju.

Pogosto rečemo, da Slovenci s svojimi prihranki delamo tako, kot so naši starši in stari starši. Smo zelo varčni in uspe nam prihraniti veliko. A več kot polovico našega finančnega premoženja je na računih bank ali v gotovini. Na to niso vplivale ne nizke obrestne mere ne povišana inflacija.

Svet se spreminja in z njim tudi potrošniške navade. Čas je, da spremenimo tudi svoje varčevalne navade in postanemo investitorji.


 

Generali Investments d.o.o., Dunajska 63, Ljubljana, upravlja Generali Krovni sklad s 15 podskladi. To je tržno sporočilo. Pred sprejemom katere koli končne naložbene odločitve glejte prospekt Generali Krovnega sklada z vključenimi pravili upravljanja in dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje. Ti dokumenti in zadnje objavljeno letno poročilo krovnega sklada v slovenskem jeziku so vlagateljem v tiskani obliki brezplačno na voljo na sedežu družbe in na vpisnih mestih, v elektronski obliki pa na www.generali-investments.si.

Vlagateljem, ki so ali bodo pristopili k pravilom upravljanja katerega koli podsklada Generali Krovnega sklada, njihova enkratna vplačila na TRR posameznega podsklada pa bodo prispela od 1. 9. 2023 po 0.01 pa do 1. 10. 2023 do vključno 0.01 zjutraj, družba v navedenem obdobju ne bo zaračunala vstopnih stroškov, določenih v prospektu in na spletni strani. Ugodnost velja tudi za vplačila v Moj izbor in prenos sredstev iz podsklada Generali MM, sklad denarnega trga – EUR. Popust ne velja za vstopne stroške pri obročnih vplačilih. Popusti se ne seštevajo. 

 

Naročnik oglasne vsebine je Generali Investments d.o.o.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine