Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

V prvih 77 trgovalnih dneh do več kot 9 % donosa

Leta 2024 bo 47 % svetovne populacije sodelovalo na volitvah.
FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos
25. 4. 2024 | 10:27
19. 6. 2024 | 15:50
6:39

V prihodnjih mesecih se bodo zvrstile volitve v Indiji in v evropski parlament, na ameriški kapitalski trg pa imajo največji vpliv ameriške predsedniške volitve. Skoraj stoletna statistika (od leta 1928 do 2023) ameriškega kapitalskega trga, ki zajema 60 % globalnega delniškega trga, kaže, da je volilno leto v ZDA, to je četrto leto predsedniškega mandata, lepo donosno. Zlasti kadar v predsedniški palači sedi demokrat. Ali bo tako tudi leto 2024?

77 je zmagovalna številka, ki jo imamo Slovenci zelo radi, ko se gibljemo po košarkarskem parketu. V letu 2024 je na dan 23. aprila za nami 77 trgovalnih dni, ki so vlagateljem na kapitalske trge prinesli lepe donose.

Ameriški delniški indeks S&P je od začetka januarja do 22. aprila, merjeno v evrih, dosegel 9,61-odstotni skupni donos. Bil bi še višji, če ne bi tehnološke delnice veličastnih sedem (The Magnificent Seven) v drugem tednu aprila padle za več kot 8 %, kar je vplivalo tudi na popravek indeksa S&P 500 za 5,6 %. Gre za tehnološka podjetja Tesla, Nvidia, Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft in Alphabet.

Napoved za letos z najboljšim upravljalcem premoženja pri nas

Ali si lahko na podlagi statistike predsedniškega cikla obetamo pozitivne donose tudi letos?

O tem se bomo pogovarjali z Alešem Lokarjem, letošnjim dobitnikom priznanja naj upravljavec premoženja v Sloveniji, na finančnem webinarju Zmagovalna strategija za kapitalske trge v letu 2024.

FOTO: Generali Investments
FOTO: Generali Investments

  • Ameriški predsedniški cikel se zaključi s četrtim letom, ki je tudi volilno leto za naslednji mandat.

Povprečna donosnost zadnjega četrtega leta predsedniškega mandata, izračunana iz podatkov od 1928 do 2023, je 5,5 %. Pri tem je povprečen donos v zadnjih 100 letih, kadar je predsednik demokrat, še višji. Dejstvo je, da so demokrati bolj nagnjeni k trošenju, in na to se ekonomija in kapitalski trg odzivata s pričakovanjem višjih prihodkov in višjih dobičkov, kar pozitivno vpliva na višino tržne vrednosti delnic.

Šest mesecev sanjske rasti

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos

Za nami je šest mesecev sanjske premočrtne rasti na globalnih kapitalskih trgih. Od januarja do srede aprila so bili vlagatelji v delniške naložbe nagrajeni z več kot 9-odstotnim donosom. Sredi aprila so se delnice tehnoloških velikanov zamajale in pozornost se je znova preusmerila v delnice surovin, energije, industrije in financ.

Za kapitalske trge je značilna kratkoročna volatilnost. Na tržno ceno delnic vplivajo pričakovanja vlagateljev v prihodnosti, ki so odvisna od različnih geopolitičnih, makro- in mikrodogajanj. Vsi naložbeni razredi so izpostavljeni volatilnosti, zato sta za investitorje pomembni dve načeli: diverzifikacija oziroma razpršenost naložb in načelo dolgoročnosti. Marsikdo bo presenečen, ko bo prebral, da je kljub kratkoročnim nihajem zgodovinski dolgoročni povprečni letni donos na kapitalskih trgih 6,5-odstoten po inflaciji.

Zmagovalna strategija za osebne finance

Donosi na globalnih delniških trgih vedno znova kažejo, da biti preveč konservativen in se držati bančnih vlog ni najbolj optimalna izbira za finančno premoženje posameznika. A kljub temu imamo Slovenci 26,38 milijarde evrov svojih prihrankov na računih pri bankah in samo 5,3 milijarde evrov v vzajemnih skladih.

Katera strategija je zmagovalna za upravljanje osebnih financ na kapitalskih trgih v letu 2024?

Oglejte si posnetek webinarja in prisluhnite pogovoru z Alešem Lokarjem v sredo, 8. maja 2024, ob 14. uri.

Aleš Lokar je vodja upraviteljskega tima za podsklade Generali Krovnega sklada: Generali Galileo, Generali Globalni in Generali Rastko, v skupni vrednosti 225 milijonov evrov sredstev. Aprila 2024 je bil na 14. podelitvi nagrad za naj upravljavca premoženja v Sloveniji, ki ga izvajata revija in portal Moje finance, vodilni medij za upravljanje osebnih financ, prepoznan kot najboljši upravljavec premoženja v Sloveniji. Aleš Lokar je nagrado za naj upravljavca premoženja prejel že leta 2017.

Indeks S&P 500 (Indeks Standard & Poor's 500) je s tržno kapitalizacijo tehtan borzni indeks 500 vodilnih javnih delniških družb v ZDA. Vključuje predstavnike različnih sektorjev in je zasnovan tako, da ponazarja uspešnost celotnega ameriškega delniškega trga. Mnogi vlagatelji menijo, da je to najboljši pokazatelj ameriškega borznega trga.

To je tržno sporočilo. Pred sprejetjem naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje in prospekt. Generali Investments d.o.o., Ljubljana.


Naročnik oglasne vsebine je Generali Investments

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine